در این مقاله از وبسایت نیمه شب ، ویژه ورزشکاران و افرادی که در رژیم هستند سبک جدیدی از رژیم را گرد آوری نموده ایم تحت عنوان رژیم خام خوری؛ اما اینکه خام خوری چیست؟ شامل چه مواد غذایی می شود؟ موضوعی است که در ادامه مطلب به آن خواهیم پرداخت؛ بنابرین در ادامه همراه ما باشید.
خام خوری چیست؟
خام خوری نوع خاصی از رژیم است که طرفداران آن معتقدند غذاهای گیاهی باید در طبیعی ترین حالت ( نپخته و فرآوری نشده ) مصرف شود چون آنزیم های طبیعی در غذاهای زنده مزایای فراوانی برای بدن دارند.
تاریخچه
طرفداران رژیم غذایی خام خواری اعتقاد دارند که این رژیم متعلق به دوران ماقبل تاریخ است؛ زمانی که انسان ها هنوز آتش را کشف نکرده بودند. همچنین این طرفداران باور دارند که دستگاه گوارش انسان به خصوص برای هضم مواد غذایی خام و انواع سبزیجات تکامل یافته است. ابداع اولین رژیم های غذایی خام خواری به قرن 19 بر می گردد.
مزایای رژیم خام خوری
بزرگترین مزیت رژیم خام خوری این است که از میوه و سبزیجات به اندازه استفاده میکنید. در رژیم غذایی خام خوری، در واقع فیبر، آنتیاکسیدان، ویتامین A, E, C ، پتاسیم و منیزیم و… دریافت میکنید؛ که به شادابی پوست کمک کرده و به دلیل وجود آنتیاکسیدانها خواص ضد سرطانی دارد. پختن بعضی غذاها مانند ویتامین C موجود در اسفناج و هویج، با توجه به نوع آنها سبب از بین رفتن بعضی از خواص آنها میشود.
بیشتر بخوانید: آیا رژیم گیاهخواری برای سلامتی مضر است؟
همچنین در این رژیم پرخوری نمیکنید؛ بنابراین در بعضی افراد برای تثبیت و کاهش وزن جواب میدهد. البته محدود کردن رژیم غذایی سبب کمبود برخی ویتامینها و مواد معدنی مانند B12، ویتامین D و کلسیم در بدن میشود. همچنین بعضی محققان معتقدند که رژیم خام خوری میتواند بر سلامت فرد تاثیرگذار باشد؛ از جمله: سلامت قلب،کاهش فشار خون، کاهش کلسترول خون، پیشگیری از دیابت نوع 2، کمک به کاهش وزن و کمک به هضم.
معایب رژیم خام خوری
ازدیاد مس: حبوبات و منابع پروتئین گیاهی دارای مقدار زیادی عنصر مس و مقدار کمی از عنصر روی می باشند و امروزه اکثر افراد دارای مس مازاد در بدنشان می باشند.
افزایش کربوهیدرات: حبوبات و غلات دارای مقدار زیادی کربوهیدرات می باشند، مصرف بی رویه آن ها باعث تولید بیش از حد آنزیم های گوارشی و هورمون انسولین و تخلیه بدن از عناصر مفید مانند روی، کرم و منگنز می شود.
کمبود پروتئین: منابع گیاهی معمولا دارای مقدار پروتئین کم و یا دارای پروتئینی با کیفیت پایین می باشند. اسیدهای آمینه Taurine ،Methionine ،Carnitine ،Cysteine به میزان بسیار کم در منابع گیاهی وجود دارند، این اسیدهای آمینه برای تصفیه کبد و سم زدایی و دفع فلزات اضافی از بدن ضروریند، بدون آن ها بدن نمی تواند سموم را به طور صحیح و کامل دفع نماید. همچنین کمبود پروتئین در برنامه غذایی در طولانی مدت عوارضی مانند ریزش موها، کاهش توده عضلات، ضعف بدنی و غیره را بدنبال خواهد داشت.
کمبود شدید ویتامین دی: ماهی، گوشت و تخم مرغ منابع اصلی ویتامین دی هستند که برنامه های غذایی گیاه خواری فاقد آن هاست.
کاهش ویتامین B12 : ویتامین B12 فقط در منابع حیوانی و گوشت یافت می شود، کمبود آن بسیار خطرناک و با عوارضی جسمی و روانی شدید مانند از دست دادن حافظه، کم خونی کشنده، تخریب سیستم اعصاب، مشکلات گوارش، ریزش مو و… همراه است.
طبیعت سرد: منابع گیاهی بخصوص میوه ها و اکثر حبوبات دارای طبیعت بسیار سرد می باشند، که مصرف طولانی مدت آن ها سبب کاهش سرعت متابولیزم بدن شده و عوارضی را به همراه خواهد داشت. امروزه اکثر افراد دارای بدنی با طبیعت سرد می باشند.
بنا بر تجربه و تحقیقات هیچ گاه رژیم های گیاه خواری را برای مدت طولانی توصیه نمی کنیم، در خیلی از افراد سبب ایجاد ناراحتی های جدی و عوارض سخت می گردد که جبران آن ها و تنظیم مجدد بدن گاهی بسیار دشوار و مستلزم صرف زمان و برنامه های درمانی طولانی مدت است.
یک نمونه برنامه غذایی خام خوری
وعده صبحانه خام گیاه خواری
نان تست همراه با گردو و پنیر، سویا، تکههای شکلات تلخ، آب میوه طبیعی، اسموتی شیر بادام با دانه های چیا، مربای خام، هر نوع میوه دلخواه، جو دوسر پرک شده همراه با شیر نارگیل، گردو و خرما، جوانه گندم همراه با شیره انگور یا ترکیب جوانه گندم و چهار مغز، معجون با ترکیبات موز، خرما، گردو، کره بادامزمینی همراه نان تست قهوهای وگان.
میان وعده خام گیاه خواری
انواع مغزها و آجیلها، کشمش، خرما و توت خشک، برگههای خشک شده میوه، آبمیوه تازه یا انواع اسموتیها، بستنی یخی میوهای، سالاد میوه.
وعده ناهار و شام خام گیاه خواری
غذاهای تخمیر شده مانند ترشیجات، ساندویچ سبزیجات همراه با پنیر توفو، هوموس گیاهی، سس پستو درست شده با شیر گیاهی، ساندویچ همبرگر گیاهی خام، قارچ کم حرارت داده شده همراه با اسفناج خرد شده، خوراک قارچ و هویج و کلم بروکلی کم حرارت دیده، سوپ گوجه فرنگی، ماست و اسفناج تهیه شده از ماست گیاهی، پوره کدو تنبل، پوره سبزیجات، پیتزای خام وگان درست شده از تکههای نان تست وگان، قارچ شکمپر سبزیجات، قارچ شکم پر با سس هوموس.
چگونه میتوان یک رژیم خام خواری را دنبال کرد؟
برای داشتن رژیم خام خواری باید حداقل ۷۵٪ از غذایی که میخورید، خام باشد. بیشتر رژیمهای خام خواری بهطور عمده از سبزیجات، میوهها، مغزها و دانهها تشکیل شدهاند. در این رژیم از غلات و حبوبات نیز استفاده نمیشود. اما معمولا باید قبل از مصرف آنها را بخیسانید تا جوانه بزنند.
غذاهایی که میتوانید مصرف بکنید:
همهی میوههای تازه
همهی سبزیجات خام
مغزها و دانههای خام
غلات و حبوبات خیساندهشده یا جوانهزده
میوهها و گوشت قرمز خشکشده
شیرمغزها مانند شیر بادام
کرهی خاممغزها
روغن زیتون و روغن نارگیل تهیهشده به روش پرس سرد
غذاهای تخمیری مانند کیمچی و زاواکراوت (کلمترش)
جلبک دریایی
جوانهها
در صورت تمایل فرد میتواند از لبنیات و تخممرغ خام استفاده کند
در صورت تمایل فرد میتواند از گوشت قرمز و ماهی خام استفاده کند.
بیشتر بخوانید: ۵۰ خوراکی خام برای رژیم سالمخواری بهعلاوه خواص آنها
غذاهایی که نباید مصرف کنید:
میوهها، سبزیجات، گوشتها و غلات پختهشده
غذاهای پختنی
مغزها و دانههای برشتهشده
روغنهای تصفیهشده
نمک خوراکی
قند، شکر و آرد تصفیهشده
آبمیوهها و لبنیات تصفیهشده
قهوه و چای
نوشیدنیهای الکلی
پاستا
شیرینیها
چیپس
سایر غذاها و خوردنیهای فراوریشده.
سخن پایانی
غذاهای تازه و خام بخش باارزشی از یک رژیم غذایی سالم هستند. با اینحال نمیتوان از آنها بیش از حد استفاده کرد. پختن راهی است که به کمک آن میتوان غذاها و مواد مغذی را برای جذب در بدن آماده کرد. یک رژیم خام خواری میتواند به کاهش وزن کمک کند، اما در عین حال دریافت مواد مغذی موردنیاز بدن را نیز با سختی مواجه میکند.
در پایان باید گفت بهترین راه برای کمک به سلامتی، قرار دادن ترکیبی از غذاهای خام و پختهشده در رژیم غذایی است.