پالس اکسیمتر چیست و آیا داشتن آن در خانه ضروری است؟

امروز در این مقاله از وبسایت نیمه شب به بررسی این موضوع که پالس اکسیمتر چیست و آیا داشتن آن در خانه ضروری است؟ خواهیم پرداخت. پالس اکسی متری یک آزمایش ساده و بدون درد است که میزان اشباع اکسیژن یا میزان اکسیژن خون شما را اندازه گیری می کند. این دستگاه می تواند میزان تغییرات حتی کوچک را در نحوه انتقال اکسیژن رسانی به اندام های دورتر از قلب از جمله پاها و بازوها تشخیص دهد.

پالس اکسیمتر یک دستگاه کوچک شبیه گیره است که به قسمتی از بدن مانند انگشتان پا یا دست یا لاله گوش متصل می شود. این دستگاه غالبا روی انگشت گذاشته می شود و اغلب در مراکز مراقبت های ویژه مانند اورژانس یا بیمارستان ها استفاده می شود ، همچنین ، برخی از پزشکان ، مانند متخصصان ریه و … ممکن است از آن در مطب خود استفاده کنند.

پالس اکسیمتر چیست و آیا داشتن آن در خانه ضروری است؟

اهداف و موارد استفاده از دستگاه پالس اکسیمتر

هدف از پالس اکسیمتر ، بررسی میزان پمپاژ اکسیژن قلب است. از این دستگاه ممکن است برای کنترل سلامتی افرادی که دارای بیماری خاص هستند و بیماری به نوعی بر سطح اکسیژن خون آنها اثر می گذارد ، به ویژه افراد بستری در بیمارستان استفاده شود. این بیماری ها عبارتند از:

بیماری های انسدادی مزمن ریوی (COPD)
آسم
پنومونی
سرطان ریه
کم خونی
حمله قلبی یا نارسایی های قلبی
نقایص مادرزادی قلب

بنابرین این دستگاه ، سطح اکسیژن خون و میزان اکسیژن حامل گلبول های قرمز خون را اندازه گیری می کند. بدن افراد سطح اکسیژن خون را به طور اتوماتیک تنظیم می کند و حفظ تعادل دقیق خون اشباع از اکسیژن برای سلامتی  ، امری حیاتی است.

 

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید دستگاه لیزر خانگی موهای زائد 

 

اکثر کودکان و بزرگسالان نیازی به نظارت بر سطح اکسیژن خون ندارند. در حقیقت ، بسیاری از پزشکان ، سطح آن را بررسی نمی کنند مگر اینکه علائم مشکلاتی مانند تنگی نفس یا درد قفسه سینه را در بدن آنها تشخیص دهند. با این حال ، افراد مبتلا به بیماریهای مزمنی که در فوق به آنها اشاره گردید ، باید سطح اکسیژن خون خود را به طور مداوم کنترل کنند.

موارد استفاده از پالس اکسیمتر 

چندین مورد متداول استفاده از این دستگاه عبارت است از:

ارزیابی نحوه عملکرد داروی جدید ریه
ارزیابی اینکه آیا کسی برای تنفس به کمک یا دستگاه نیاز دارد یا خیر
ارزیابی میزان مفید بودن دستگاه تنفس مصنوعی
نظارت بر سطح اکسیژن در حین یا بعد از جراحی که بیمار نیاز به آرام بخش دارد
تعیین میزان اثربخشی اکسیژن درمانی تکمیلی ، به ویژه هنگامی که درمان جدید است
ارزیابی توانایی فرد در تحمل افزایش فعالیت بدنی
ارزیابی اینکه آیا کسی هنگام خواب تنفس لحظه ای خود را متوقف می کند مانند موارد وقفه تنفسی هنگام خواب یا در هنگام مطالعه

پالس اکسیمتر چیست و آیا داشتن آن در خانه ضروری است؟

پالس اکسیمتر چگونه کار می کند؟

این دستگاه مانند یک وسیله کوچک شبیه گیره روی انگشت دست ، لاله گوش یا انگشت پا قرار می گیرد. پرتوهای کوچک نور از طریق خون از انگشت عبور می کنند و میزان اکسیژن را اندازه گیری می کنند و سپس ادامه فرایند ، با اندازه گیری تغییرات جذب نور در خون اکسیژن دار انجام می شود. این آزمایش ، یک عملیات بدون درد است. به طور کلی پالس اکسیمتر می تواند میزان اشباع اکسیژن را به همراه ضربان قلب فرد نشان دهد.

مراحل آزمایش پالس اکسیمتر

پالس اکسیمتری ممکن است در دو بخش بستری و سرپایی مورد استفاده قرار گیرد. در برخی موارد ، پزشک ممکن است توصیه کند که برای مصارف خانگی پالس اکسیمتر تهیه نمایید.

فرآیند عملیات پالس اکسیمتر 

اغلب اوقات ، دستگاهی شبیه به گیره روی انگشت ، لاله گوش یا پنجه پا قرار می گیرد. فرد ممکن است فشار کمی را احساس کند ، اما هیچ درد یا نیشگون گرفتنی در آن وجود ندارد. در برخی موارد ، ممکن است یک کاوشگر با چسبی کوچک روی انگشت یا پیشانی قرار گیرد و فرد ، پروب را تا زمانی که لازم است روشن نگه می دارد تا نبض و اشباع اکسیژن خود را کنترل کند سپس پس از اتمام آزمایش ، گیره یا پروب برداشته می شود.

میزان دقت پالس اکسیمتر

پالس اکسیمتر معمولاً یک آزمایش نسبتاً دقیق است. این امر به ویژه هنگام استفاده از تجهیزات با کیفیت بالاتر که در اکثر مطب های پزشکی یا بیمارستان ها یافت می شود صادقتر است. این دستگاه ، به طور مداوم نتایج را با تفاوت 2 درصدی ارائه می دهد. برای مثال ، اگر میزان مطالعه شما 82 درصد بود ، میزان اشباع اکسیژن واقعی شما ممکن است بین 80 تا 84 درصد باشد همچنین قابل ذکر است که عواملی مانند حرکت ، دما یا لاک ناخن می توانند بر دقت آن تأثیر بگذارند.

به طور کلی ، بیش از 89 درصد خون بدن باید حامل اکسیژن باشد. این درصد ، میزان اشباع اکسیژن مورد نیاز برای سالم نگه داشتن سلول ها و بدن است همچنین لازم به ذکر است که میزان اشباع اکسیژن 95 درصد ، برای اکثر افراد سالم ، طبیعی تلقی می شود و سطح 92 درصد نشان دهنده هیپوکسمی بالقوه یا کمبود اکسیژن بافت های بدن است.

پالس اکسیمتر چیست و آیا داشتن آن در خانه ضروری است؟

آیا داشتن پالس اکسیمتر ، در خانه ضروری است؟

این عامل بستگی به تشخیص پزشک دارد. برخی افراد هستند که با یک بار استفاده از این دستگاه در بیمارستان ، به بهبودی کامل دست می یابند و برخی دیگر هستند که شرایط نوسان دارند و مداوم سطح اکسیژن خون آنها افت پیدا می کند که ممکن است پزشک ، استفاده از از پالس اکسیمتر را در منزل نیز برای آنها تجویز کند و به آنها اطلاع دهد که چند بار در طول روز ، باید از آن استفاده نمایند که در صورت داشتن چنین شرایطی ، پزشک ، توصیه های لازم را در صورتی که سطح آزمایش از سطوح خاصی فراتر یا پایین تر رود به فرد بیمار می نماید.

 

بیشتر بخوانید: معرفی بهترین دستگاه های تست قندخون بدون سوزن

 

اگر سطح اکسیژن خون خیلی پایین باشد چه اتفاقی می افتد؟

هنگامی که سطح اکسیژن خون از حد استاندارد پایین تر می آید ممکن است علائم زیر مشاهده شود:

تنگی نفس
درد قفسه سینه
گیجی
سردرد
ضربان سریع قلب

اگر همچنان سطح اکسیژن خون ، پایین باشد ، ممکن است علائم سیانوز نیز در بدن بروز پیدا کند. نشانه بارز این بیماری مشاهده رنگ آبی در سطح ناخن ، پوست و مخاط است. سیانوز یک بیماری اورژانسی محسوب می شود. در صورت مشاهده علائم آن ، باید فوراً به دنبال مراقبت های پزشکی بود زیرا این بیماری می تواند به نارسایی های تنفسی که منجر به مرگ و میر می شود دامن زند.

نتیجه گیری

اکثر مردم نیازی به کنترل منظم سطح اکسیژن خون خود ندارند. معمولاً فقط از افرادی که دارای مشکلات سلامتی و کمبود اکسیژن هستند ، خواسته می شود که سطح اکسیژن خون خود را بررسی کنند.

همچنین ببینید

تالار عروسی هتل استقلال تهران

امکانات عروسی رویایی در تالار لوکس هتل استقلال تهران چیست؟

هتل لوکس و مجلل استقلال در تهران، مکانی ایده‌آل برای برگزاری عروسی رویایی شما است. …

دیدگاهتان را بنویسید