نکاتی درباره تغذیه و خوردن مکمل ها در شیردهی

اکثر پزشکان معتقدند که تغذیه نوزاد از طریق شیر مادر ، سالم ترین و بهترین راه برای تغذیه است که این شیر باید از غلظت بالایی برخوردار باشد و این غلظت با رعایت نکاتی درباره تغذیه و خوردن مکمل ها در شیردهی حاصل می گردد که در ادامه مطلب ، به بررسی این مکمل ها و غذاها خواهیم پرداخت تا به افزایش سلامت و رشد مادران و نوزادان کمک شایان گردیده باشد ، با ما در ادامه همراه باشید.
ویتامین‌ها و مکمل ها در شیردهی
آهن
با این وجود که مکمل نمی‌تواند جایگزین یک رژیم غذایی سالم و پر از میوه و سبزیجات شود، شاید در چند هفتۀ اول با وجود نوزاد، وقت کافی برای رسیدن مناسب به تمام نیاز‌های تغذیه‌ای خود را به دست نیاورید یا یادتان برود که برخی از مواد غذایی مناسب را بخورید، بنابراین تا سه ماه یا حتی بیشتر بعد از زایمانتان می‌توانید قرص‌های ویتامین مخصوص تازه‌مادران را مصرف کنید.
نکاتی درباره تغذیه و خوردن مکمل ها در شیردهی
این قرص‌های ویتامین معمولاً بیشتر از مولتی‌ویتامین‌های معمولی آهن دارد و این نکتۀ مهمی است، چون ممکن است ذخیرۀ آهن بدنتان بعد از بارداری و زایمان تمام یا کم شده باشد، به خصوص اگر عمل سزارین انجام داده باشید. سطح پایین آهن نیز باعث احساس خستگی و ناراحتی خواهد شد. به علاوه، آنتی‌اکسیدان‌هایی مثل ویتامین A ،C و E عملکرد کلی مغز را بهتر می‌کند.
بیشتر بخوانید: آموزش شیردهی و نکاتی که باید در دوران شیردهی رعایت کنید
کلسیم
اگرچه ویتامین‌های دوران بارداری یا مولتی‌ویتامین ممکن است حاوی مقدار کمی کلسیم باشد، اما اگر شما روزانه، غذاهای غنی از کلسیم مانند شیر و سایر محصولات لبنی، ماهی، غلات، حبوبات، آب‌میوه، برنج و نان را نمی‌خورید، بدنتان احتمالاً به مکمل کلسیم نیاز دارید، اما دز مناسب مکمل کلسیم باید توسط پزشکتان تعیین شود، زیرا مصرف کلسیم بیش از حد می‌تواند به سنگ کلیه، هیپرکلسمی و سندرم نارسایی کلیه منجر شود یا در جذب آهن، منیزیم، فسفر و روی در بدن تداخل ایجاد کند. پس اگر قصد دارید با اجازۀ پزشکتان مکمل کلسیم بخورید، لازم است در مورد مصرف همزمان آن با یک مکمل ویتامین D نیز مشورت کنید.
ویتامین D
این ویتامین برای رشد استخوان و سلامت کلی بدن مهم است. ویتامین D همچنین به بدن در جذب کلسیم کمک می‌کند. پژوهش‌ها نشان می‌دهد که ممکن است خطر ابتلا به پوکی استخوان، فشار خون بالا، دیابت و چندین بیماری خودایمنی را نیز کاهش دهد. قرار گرفتن در معرض نور خورشید به بدن کمک می‌کند تا ویتامین D تولید کند، اما بسیاری از زنان برای ساخت این ویتامین به اندازۀ کافی نور خورشید دریافت نمی‌کنند. کارشناسان فکر می‌کنند مقدار کم این ویتامین در مواد غذایی کافی نیست و بهترین راه برای اطمینان از این که آیا به اندازۀ کافی ویتامین D می‌خورید، این است که با تشخیص پزشکتان یک آزمایش خون بدهید و با تأیید او این مکمل را مصرف کنید.
اسید چرب DHA
DHA یک اسید چرب امگا۳ است که نه تنها برای شما مفید است، بلکه به رشد کودک نیز کمک می‌کند. میزان این اسید در شیر مادر و با رژیم غذایی شما و به ویژه خوردن ماهی در ارتباط است. همچنین تحقیقات نشان می‌دهد مادرانی که سطوح پایین‌تری از DHA دارند و همچنین غذاهای دریایی کمتری مصرف می‌کنند، بیشتر احتمال دارد به افسردگی پس از زایمان مبتلا شوند.
بنابراین اگر رژیم غذایی هفتگی شما حاوی چند وعده از ماهی‌های مناسب در دوران شیردهی نیست یا تمایلی به مصرف ماهی ندارید، شاید نیاز باشد از یک مکمل امگا۳ استفاده کنید. مکمل‌های امگا۳، اسیدهای چرب EPA و DHA را دارد و حاوی جیوه نیست. بسیاری از این مکمل‌ها حاوی روغن ماهی است، جیوه در بافت چربی ذخیره نمی‌شود، بنابراین در این روغن جیوه‌ای وجود ندارد، اما ممکن است حاوی پلی‌کلرو بی‌فنیل‌ها باشد. بنابراین برای مصرف دز مناسب این مکمل‌ها حتماً با پزشک خود مشورت کنید و بدون اجازۀ پزشک آنها را مصرف نکنید.
در کنار مصرف مکمل ها  در شیردهی ، بهتر است از چه نوع غذاهایی استفاده گردد؟
افراد شیرده ، باید مواد غذایی را انتخاب کنند که تولید شیر را افزایش می دهند و شیر را هم از نظر کمیت و هم از نظر کیفیت غنی می کنند . انتخاب مواد غذایی پر پروتئین مثل انواع گوشت های بدون چربی ، تخم مرغ ، لبنیات ، حبوبات ، غذاهای دریایی کم جیوه می تواند برای افراد شیرده بسیار مفید باشند .
استفاده از غلات و انواع میوه ها و سبزیجات انتخاب های بسیار خوبی برای این نوع افراد هستند . فقط باید توجه داشت که میوه ها و سبزیجات به دقت شسته شوند تا باقی مانده آفت کش ها بر روی آنها کاهش پیدا کند .
استفاده از انواع مواد غذایی و داشتن تنوع غذایی کمک می کند که شیر هر دفعه پس از خوردن انواع غذاها تغییر پیدا کند و این مساله باعث می شود که نوزاد ، انواع طعم های غذایی را از طریق شیر تجربه کند و بنابراین می تواند در آینده به راحتی به استقبال خوردن غذاهای جامد برود.
نکاتی درباره تغذیه و خوردن مکمل ها در شیردهی
آیا خانم های شیرده می توانند از رژیم های غذایی گیاهخواری استفاده کنند ؟
اگر در دوران شیردهی رژیم غذایی گیاهخواری را انتخاب کرده اید باید توجه داشته باشید که از مواد غذایی استفاده کنید که تمام نیاز های تغذیه ای شما را برآورده کند .
شما باید از غذاهای غنی از آهن ، پروتئین و کلسیم استفاده کنید .
منابع خوب آهن عبارتند از :
عدس ، نخود و انواع حبوبات ، غلات کامل و غنی شده ، انواع سبزیجات با برگ سبز تیره مثل اسفناج و انواع میوه های خشک
برای تقویت جذب آهن بهتر است ، غذاهای غنی از آهن را به همراه مواد غذایی حاوی ویتامین سی مثل مرکبات استفاده کنید .
منابع خوب پروتئین عبارتند از :
لبنیات و تخم مرغ . همچنین منابع غذایی گیاهی پروتئین عبارتند از : سویا ، جایگزین های گوشت مثل حبوبات ، عدس ، انواع مغزها و آجیل ها ، دانه ها و غلات سبوس دار
منابع غذایی کلسیم عبارتند از :
محصولات لبنی و سبزیجات با برگ سبز تیره همچنین محصولات غنی شده با کلسیم مثل انواع آبمیوه ها و غلات غنی شده ، شیر سویا و ماست سویا و توفو
برای اطمینان از اینکه شما همه مواد مغذی را دریافت کنید معمولا پزشکان و یا مراکز بهداشتی و درمانی در دوران شیردهی همانند دوران بارداری برای شما مکمل مولتی ویتامین مینرال تجویز می کنند . بهتر است تا زمانی که نوزاد خود را شیر می دهید از این مکمل ها برای پیشگیری از کمبود ویتامین استفاده کنید .
مواد غذایی برای افزایش شیر
تعدادی از گیاهان ومواد غذایی با مکانیسم های مختلف و از طریق تحریک غدد تولید شیر باعث افزایش شیر مادران می شوند، که به شرح زیر می باشند: گیاهانی مانند ریحان، بادام زمینی، ترخون، زیره ، سیاه دانه ، بابونه، شوید و رازیانه خاصیت ضد نفخ داشته و با ورود به شیر مادر از دل درد کودک جلوگیری می کنند.
بیشتر بخوانید: قرص ول وومن Wellwoman اورجینال بسته 30 عددی
راه های افزایش تولید شیر مادر به طور طبیعی 
حجم شیر مادر رابطه مستقیمی با تکرر شیردهی دارد و تغذیه مکرر نوزاد با شیر مادر موجب تولید شیر بیشتر می شود. نیاز مادر شیرده حدود ۵۰۰ کیلوکالری بیش از دوران قبل از بارداری افزایش پیدا می کند. برای تأمین این مقدار کالری علاوه بر مصرف مواد غذایی مقوی شامل انواع چربی ها و پروتئین، از چربی های ذخیره شده در بدن مادر در دوران بارداری نیز استفاده می شود و دریافت کالری ناکافی موجب کاهش تولید شیر می شود. مادر باید به نوزاد خود اجازه دهد که هر موقع از شبانه روز، شیر او را بمکد. مادر نباید خودش سینه را از دهان نوزاد بگیرد و به او شیر ندهد، بلکه باید به نوزاد فرصت دهد تا خودش شیر خوردن را رها کند.
نکاتی درباره تغذیه و خوردن مکمل ها در شیردهی
سوالات رایج
*در طول دوران شیردهی به آب بیشتری نیاز داریم؟
شیردهی باعث کاهش آب بدن می‌شود پس مادر باید رطوبت بدن خود را در سطح بالا نگه دارد. مصرف 6 تا 8 لیوان آب و حتی بیشتر در دوران شیردهی اهمیت دارد. سعی کنید هر بار قبل از آغاز شیردهی یک لیوان آب یا آب میوه یا شیر بنوشید.
*آیا در طول شیردهی به کالری بیشتری نیاز داریم؟
بله. مادران شیرده برای تغذیه مناسب در دوران شیردهی به 500 کالری مازاد نیاز دارند اما این موضوع در زنان مختلف متفاوت است. میزان کالری مورد نیاز مادر در دوران شیردهی به سن شیرخوار، اشتها و توده بدنی او و میزان فعالیتش، تک بودن یا دوقلو بودن شیرخوارها بستگی دارد.
*آیا باید در طی شیردهی کافئین را کنار گذاشت؟
هر چیزی که بنوشید یا بخورید وارد شیر شما می‌شود پس بهتر است مصرف کافئین محدود شود. توصیه می‌شود بیش از 200 تا 300 میلی گرم کافئین در روز مصرف نکنید. کافئین در نوشیدنی‌های انرژی زا موجود است و یک قطعه کوچک شکلات، 50 میلی گرم کافئین دارد. در واقع اثر مصرف مکمل ها در شیردهی با مصرف کافئین ها ، کاهش پیدا خواهد نمود.
*آیا مصرف غذای تند باعث کم خوری شیرخوارم می‌شود؟
مزه غذاها وارد شیر مادر می‌شود و هیچ ایرادی ندارد که اجازه دهید شیرخوار نیز با مزه های مختلف آشنا شود. اگر به غذاهای تند و پر ادویه علاقه دارید دلیلی ندارد از مصرف آنها در دوران شیردهی پرهیز کنید اما مصرف بیش از حد غذاهای پر ادویه در هنگام تغذیه در دوران شیردهی ممکن است سبب بروز واکنش آلرژیک در نوزاد شود. بنابراین اگر نشانه های حساسیت را در نوزاد دیدید از مصرف این غذاها خودداری کنید.
سخن پایانی
شیردهی به مادر در کاهش ابتلا به برخی از بیماری ها ، از جمله بیماری های قلبی و دیابت کمک می کند. همچنین استرس را از بین می ببرد و کمک می کند تا مادر با کودک خود ارتباط بیشتری برقرار کند.
به علاوه ، شیر مادر پر از مواد مغذی و مفید است که برای رشد کودک بسیار ضروری است. به همین دلیل است که شیر مادر به عنوان یک ماده غذایی کامل برای تغذیه نوزاد شناخته می شود و اغلب به آن طلای مایع گفته میشود.
برای افزایش تولید شیر مادر ، بسیار مهم است که غذا های مغذی و سالم و همچنین انواع مکمل ها در شیردهی را انتخاب کنید. به علاوه ، خوردن مکمل ها و غذاهای سالم بعد از زایمان می تواند به شما کمک کند که هم از نظر روحی و هم از نظر جسمی احساس بهتری داشته باشید.

همچنین ببینید

مزایای استفاده از سوتین‌های ورزشی نسبت به سوتین‌های معمولی

آیا استفاده از سوتین ورزشی ضروری است؟

سوتین‌های ورزشی به طور خاص برای پوشیدن هنگام ورزش طراحی شده‌اند. تمرکز طراحی آنها بر …

دیدگاهتان را بنویسید