وانیل گیاهی به شکل یک چوبه یا غلاف باریک و تیره رنگ است که دانههای آن را به وسیله یک چاقوی تیز شکاف داده و با پشت چاقو خمیر درون آن را در آورده و داخل سسها یا خمیرها میریزند. این گیاه خواص دارویی فراوانی دارد و به دلیل عطر و طعم خاصی که دارد، از آن به عنوان طعمدهنده در انواع شیرینی، کیک، بیسکویت، بستنی، انواع دسرها و نوشیدنیهایی مثل قهوه و نوشابه استفاده میکنند. لازم به توضیح است که وانیل خالص بسیار تلخ میباشد و به همین خاطر پودر آن را با شکر مخلوط میکنند تا درصد تلخی آن کمتر شود.
خواص وانیل
دانههای وانیل حاوی ۲–۱ درصد وانیلین ( ۴ هیدروکسی ۳ متوکسی بنزالدهید) اسید وانیلیک، پی هیدروکسی بنزوئیک آلدهید، تانن، پلی فنول، اسیدهای آمینهٔ آزاد و رزین هستند و برای جلوگیری از پوسیدگی دندان، درمان درد و زخم معده، کمک به غلبه بر حالت تهوع و استفراغ، کمک به کاهش وزن و سروتونین، کاهش اضطراب و افسردگی و استرس، تنظیم قاعدگی، آلرژی، پیشگیری از انواع سرطان به خصوص کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه، کمک به درمان زخم، درمان سینوس و سرفه، بهبود اختلالات عصبی، تحریک ترشح هورمونهای مردانه و زنانه (تستوسترون و استروژن) و… موثر میباشد.
بیشار بخوانید: با خواص درمانی و موارد مصرف زعفران بیشتر آشنا شوید
مضرات
همانطور که میدانید در مصرف هر چیزی باید حد اعتدال رعایت شود. مصرف بیش از حد وانیل هم ممکن است به ایجاد خارش پوستی، مسمومیت، سردرد، تشنج، راش های پوستی و بدخوابی منجر شود. علاوه بر اینها، افراد مبتلا به سندرم گیلبرت باید از مصرف این ادویه معطر به شدت پرهیز کنند و یا قبل از مصرف حتما با پزشک خود صحبت کنند. همچنین مصرف زیاد از وانیلهای مصنوعی میتواند موجب ایجاد مشکلات کبد و آلرژی شود. کسانی که دارای زخم معده و ناراحتی اعصاب هستند باید از مصرف زیاد این ماده شدیدا پرهیز کنند.
طریقه مصرف
گرد وانیل:
بهترین روش مصرف آن به صورت گرد است و مقدار آن 2 – 25/0 گرم است. برای تهیه گرد وانیل مقداری وانیل تهیه کرده و معادل آن قند خرد کرده و هر دو را در هاون آهنی نرم کوبیده و از صافی ابریشمین رد کنید. سپس نخالهها را باز با همان مقدار قند داخل کرده خوب بکوبید و از الک نرم داروسازی رد کنند و با هم مخلوط مینمایند.
قرص وانیل:
وانیل 30 گرم، قند 200 گرم، صمغ عربی 2 گرم، آب به مقدار کافی کوبیده و نرم با آب مخلوط کرده، قرصهای وانیلی درست کرده استفاده کنید.