صاحب فرزند شدن یکی از شیرینترین حس هر انسانی میباشد پس اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن را دارید، اولین قدم آشنا شدن با انواع زایمان، نکات بهداشتی و اطلاعات ضروری آن میباشد. زایمان به دو نوع طبیعی و سزارین تقسیم میشود که در بحث زایمان همیشه هم زایمان طبیعی ممکن نیست گاهی احتمال دارد با توجه تجویز پزشک زایمان مادر به صورت سزارین انجام شود. قطعا بارها درمورد مشقت مراقبتهای بعد سزارین و دردسرهایی که ممکن است در صورت نبود اطلاعات کافی پیش بیاید شنیدهاید. به همین جهت ما برای شما اطلاعات مفید برای نحوه نگهداری از بخیه سزارین و مراقب از آن را آماده کردهایم تا با اطلاعات کافی و بدون استرس زایمان کنید و به خوبی بتوانید از خودتان مراقبت کنید. پس اگر مادر هستید یا قرار است به زودی صاحب یک فرشته کوچک شوید از صفحه خارج نشوید و تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
زایمان سزارین چیست؟
در قدم اول بیایید با زایمان سزارین آشنا شویم. در این نوع زایمان، با یک یا چند برش از طریق شکم مادر و رحم برای خارج کردن یک یا چند نوزاد استفاده میشود. این زایمان عمل جراحی بزرگ شکمی است که نسبت به زایمان واژینال یا همان طبیعی خطرناکتر میباشد. زایمان سزارین در صورتی که زایمان طبیعی باعث به خطر افتادن جان مادر جنین بشود انجام میشود. که البته زایمان طبیعی و سزارین نکات منفی و مثبت بسیاری دارند.
البته در بعضی از کشورها با خواست مادر و بدون دلیل پزشکی زایمان سزارین صورت میگیرد اما جالب است بدانید که این کار توسط بهداشت جهانی توصیه نمیشود. قبل از اینکه زایمان سزارین را انتخاب کنید حتما درمورد خطرات احتمالی آن از طریق پزشک خود اطلاعات کافی کسب کنید. اگر سزارین درخواستی قبل از 38 هفتهی بارداری انجام شود میزان عوارض نوزادی و مشکلات تنفسی افزایش مییابد. از همین رو سزارین قبل از 39 هفته بدون دلیل پزشکی صورت نمیگیرد.
بعد از زایمان سزارین معمولا شما یک شب طول میکشد که ممکن است تحت تاثیر پوشش بیمه و تشخیص پزشک هم قرار بگیرد، پزشک از شما میخواهد که از بخیه سزارین خود مراقبت کنید. اگر بخیه شما از نوع کشیدنی باشد دکتر جهت کشیدن آن زمان مناسب را به شما خواهد گفت. درصورتی که بخیه شما از نوع جذبی باشد، نیازی به کشیدن آن نیست.
زخم برش سزارین
اندازه برش سزارین به شکل افقی کوچک میباشد که اندازهی 10 تا 15 است. این برش در قسمت پایینی شکم انجام میشود. در نتیجه تنها قسمت کمی از زخم شما زیر لباس زیرتان میماند و آن را میپوشاند. البته باید این نکته را در نظر داشت که در مواقع ضروری یا اورژانسی امکان برش عمودی توسط پزشک وجود دارد.
نحوه نگهداری از بخیه سزارین
در نحوه نگهداری از بخیه سزارین، اگر بخیه شما از نوع جذب شونده باشد، این نوع بخیه همانطور که از نامش پیداست بعد از مدتی محو میشود. اگر بخیههایتان از نوع جذب شونده نباشد، روی زخم شما باندژی قرار میگیرد که با توجه به نوع بانداژ شاید نیاز به تعویض آن داشته باشید و بعد از آن حتما یک هفته بعد به بیمارستان مراجعه کنید.
وقتی به پزشک مراجعه کردید، پزشک بخیههای شما را کشیده و بانداژ از روی زخم شما برداشته میشود. توجه داشته باشید که تا زمانی که زخمتان تازه است، که معمولا دو هفته بعد از زایمان شدن میباشد به هیچ وجه جسم سنگین بلند نکنید. زیرا این کار در روند درمان شما مشکل ایجاد میکند.
همچنین برای اینکه به محل بخیهتان فشار وارد نشود، در صورتی که توالت فرنگی دارید بهتر از مدتی از آن استفاده کنید یا میتوانید توالت فرنگی قابل حمل نیز تهیه کنید.
معمولا اکثریت مادرانی که عمل زایمان سزارین انجام میدهند در حمام کردن و رساندن آب به بخیه خود تردید دارند که خصوص این مورد باید بگوییم در این مدت شما میتوانید بدون تماس با ناحیه زخم راحت دوش بگیرید و بدن خود را صابون شست و شو دهید. توجه داشته باشید که در روزهای اول زخم خود را کاملا در آب فرو نبرید یا شنا نکنید. زیرا انجام دادن این کار ممکن است زخم شما ورم کند. اگر نشانههای عفونت مانند خونریزی، خروج مایع از زخم، قرمز شدن لبههای شدید زخم، داشتن تب ( حتی اگر شدید هم نباشد) سریعا به پزشک مراجعه کنید.
برای درمان و مراقبت از بخیه سزارین چه راههایی وجود دارد ؟
اگر تا 6 هفته بعد از زایمان سزارین خونریزی واژینال داشتید اصلا نگران نباشید زیرا این اتفاق امری طبیعی است. این ماده در مرحله اول به رنگ خون یعنی قرمز میبتشد اما با گذشت کمی زمان به صورتی و سپس به زرد یا سفید تغییر رنگ خواهد داد. محل برش خورده روی شکم شما قرمز و ملتهب میشود. درد این ناحیه 3 هفته طول خواهد کشید و بعد گذشت این بازده زمانی به مرور کمتر خواهد شد اما بعضی از خانمها برای کاهش دردشان، داروی مسکن یا همان ضد درد مصرف میکنند. اما توجه داشته باشید که اگز نوزادتان از شیر شما تغذیه میکند تحت هیچ شرایطی از مسکن استفاده نکنید.
مراقبتهای بهداشتی زخم سزارین
برای نحوه نگهداری از بخیه سزارین و مراقبتهای بهداشتی از آن کارهای زیر را باید انجام دهیم :
1- حتما روزی یکبار پانسمان خود را عوض کنید خصوصا اگر خیس یا کثیف شده باشد.
2- بعد از گذشت حداقل یک هفته محل زخم خود را با آب و صابون به آرامی بشویید.
3- توجه داشته باشید که محل زخم خود را حتما با حوله تمیز خشک کنید.
4- در هر دوره حمام بگذارید آب روی زخمتان جاری شود.
5- بدون مشورت با پزشکتان و به صورت خودسرانه از آبگرم برای استحمام استفاه نکنید. (حدودا سه هفته صبر کنید)
6- بدون اجازه پزشک خود به استخر نروید.
فعالیت بدنی که بعد از زایمان سزارین میتوانید انجام دهید
1- برای جلوگیری از لخته خون در خانه راه بروید.
2- در 6 یا 8 هفته اول زایمانتان از بلند کردن جسم سنگین تر از فرزند خود خودداری کنید.
3- یکی از بهترین راههای تقویت قدرت و استقامت پس از بارداری پیاده روی کوتاه است.
4- از انجام کارهای خانه مانند تمیز کاری یا انجام ورزشهای سنگین همچون دراز نشست و هر گونه فعالیتی که به عضلات شما فشار وارد میکند اکیدا خودداری کنید.
5- به مدت حداقل 3 هفته رانندگی با ماشین را کنار بگذارید.
6- برای شروع رابطه جنسی 6 هفته بعد از سزارین صبر کنید.
برای درمان بخیه سزارین چه تغذیه ای داشته باشیم ؟
وعده غذایی خود را کمتر کرده و آن ها را با میان وعدههای سالم جاگزین کنید.برای جلوگیری از یبوست روزانه حداقل 8 فنجان آب بنوشید. از میوه و سبزیجات بسیار استفاد کنید. در صورتی که به بواسیر دچار شدید، جهت کاهش سایز آن از کمپرس سرد یا شیاف آنتی هموروئید استفاده کنید.
به جای استفاده از کربوهیدرات و چربی برای ترمیم زخم خود بیشتر پروتئین و لبنیات میل کنید. از کشیدن سیگار و خوردن غذاهای آماده یا فست فود خودداری کنید که زخمتان سریع تر ترمیم شود. میوههایی که برای ترمیم بخیه بعد از زایمان مناسب میباشند شامل آناناس، توت فرنگی، پرتقال و موز میشوند.
درمان بخیه زایمان با طب سنتی
خیلی از افراد روشهای پزشکی را قبول نداشته و بیشتر پایبند روشهای طب سنتی هستند که در ادامه به چند نوع از آنها اشاره خواهیم کرد.
1- استفاده از ژل آلوئه ورا
2- مالیدن آب پیاز روی محل زخم با یک پارچه تمیز
3- خوردن کمی ترکیب گلاب و عسل روزی دوبار
4- مالیدن روغن سیاه و روغن زیتون روی زخم
5- استفاده از محلول نمک دریا و قرار دادن لگن روزانه در آن