میتوان گفت که همه خانمها حتما بارها نامنظم بودن دوره پریود را تجربه کردهاند. این موضوع وقتی به چند بار تکرار میشود برای هر کسی نگران کننده خواهد بود. البته نامنظم بودن دوره عادت ماهانه در دوران بلوغ و یا دوران یائسگی طبیعی است و نیازی به درمان ندارد. اما در صورتی که این پریود نامنظم در سالهای تولید مثل اتفاق بیافتد لازم است که فرد به دنبال دلیل این اتفاق و در نهایت درمان آن باشد. در مطالب قبلی به موضوع کاپ قاعدگی چیست و تامپون چیست پرداختیم. در این مقاله از وب سایت نیمه شب به موضوع دلایل پریود نامنظم میپردازیم.
پریود نامنظم
پریود در خانمها در واقع بخشی از چرخه قاعدگی است که در آن آندومتر که لایه رحم است ریخته میشود. این باعث خونریزی از رحم میشود. قاعدگی از سنین بلوغ در دختران آغاز میشود و این یعنی بدن در حال به دست آوردن توانایی بارور شدن است. یعنی قاعدگی در دختران از حدود سنین ۱۰ تا ۱۶ سالگی آغاز شده و تا یائسگی یعنی سنین ۴۵ تا ۵۵ سالگی ادامه پیدا میکند. به صورت میانگین خانمها در سال ۱۱ تا ۱۳ بار دوره قاعدگی را تجربه میکنند. هر دوره نیز حدود ۳ تا ۷ روز به طور میانجامد.
چرخه قاعدگی برای هر فرد از روز پایانی یک دوره قاعدگی تا روز آغاز دوره قاعدگی بعدی محاسبه میشود که این چرخه نیز در خانمها با یکدیگر متفاوت است. اما به طور میانگین میتوان گفت که این چرخه حدود ۲۸ روز در هر خانم میباشد. حال اگر این چرخه برای کسی بیشتر از ۳۵ روز و یا کمتر از ۲۱ روز باشد‚ آن فرد پریود نامنظم را تجربه میکند. در ادامه این مقاله از وب سایت نیمه شب به بررسی این موضوع میپردازیم که چرا چرخه قاعدگی نامنظم در خانمها اتفاق میافتد. همانطور که گفته شد اگر شما شاهد پریود نامنظم در خود هستید در حالی که در سنین بلوغ و یا یائسگی قرار دارید جای نگرانی وجود ندارد. اما در غیر این صورت باید به فکر درمان خود باشید. شما برای چک کردن زمان پریود و بررسی سیکل قاعدگی خود می توانید از برنامه پریود استفاده کنید.
پیشگیری از بارداری
باید بدانید بسیاری از روشهای پیشگیری از بارداری منجر به پریود نامنظم در خانمها میشود. به عنوان مثال اغلب خانمهایی که برای جلوگیری از بارداری قرص مصرف میکنند معمولا دچار قاعدگی نامنظم میشوند. در این افراد نامنظم بودن قاعدگی تا چند ماهی ادامه پیدا میکند که بدن فرد به قرصها عادت کند. علاوه بر این روشهایی مانند ایمپلنت‚ مینی پیل و استفاده از دستگاه IUDs نیز ممکن است تغییراتی در چرخه قاعدگی ایجاد کنند. معمولا نیمی از افرادی که از ایمپلنت برای جلوگیری از بارداری استفاده میکنند دچار خونریزیهای نامنظم و طولانی شده و حدود ۲۰ درصد از آنها نیز اصلا خونریزی ندارند. باید بدانید که استفاده از IUD باعث میشود که شدت قاعدگیها در فرد بیش از حد معمول شود.
تغییراتی هورمونی
یکی دیگر از مواردی که در خانمها منجر به نامنظم شدن عادت ماهانه میشود تغییرات هورمونی است. به صورت کلی هر تغییر هورمونی در فرد ممکن است بر روی چرخه قاعدگی تاثیر گذار باشد. ایت تغییرات هورمونی شامل موارد زیر میباشد.
- بلوغ: همانطور که گفته شد داشتن پریود نامنظم در دوران بلوغ اصلا نگران کننده نیست. ممکن است چند سال به طول بیانجامد که چرخه قاعدگی فرد منظم شود.
- بارداری: بارداری نیز از عواملی است که باعث تاخیر در قاعدگی افراد میشود. اغلب در دوران بارداری پریود متوقف میشود. البته برخی لکه بینی را تجربه میکنند. اگر اخیرا رابطه جنسی داشتهاید و در حال حاضر در قاعدگی خود شاهد تاخیر هستید توصیه میشود که آزمایش بارداری انجام دهید.
- زایمان و شیردهی: اغلب خانمها در دوران شیردهی پریود نمیشوند. به این دلیل که در این دوران پرولاکتین، هورمونهای تولید مثل بدن را سرکوب میکند. این باعث میشود که در دوران شیردهی قاعدگی اتفاق نیافتد. یا در صورت وقوع با خونریزی کمی همراه خواهد بود. اما به یاد داشته باشید که پس اتمام شیردهی باید چرخه قاعدگی دوباره منظم شود.
- یائسگی: اگر نزدیک به سنین یائسگی هستید و شاهد پریود نامنظم هستید جای نگرانی وجود ندارد. در بین خانمهایی در این سن این مشکل شایع است. پیش از یائسگی دورههای قاعدگی به شکل نامنظم خواهند بود و حتی میزان خون در آنها نیز متفاوت است. گر گرفتگی‚ تغییرات در خلق و خو‚ خشکی واژن‚ تعریق در شب و سخت خوابیدن از دیگر نشانههای یائسگی است. اگر نامنظم شدن پریود شما با این نشانهها همراه است احتمالا به یائسگی نزدیک شدهاید.
برخی بیماریها
باید بدانید که علاوه بر موارد گفته شده بیماریهایی وجود دارند که باعث میشوند افراد دچار عادت ماهانه نامنظم شوند. توصیه میشود که با مشاهده چند دوره پریود نامنظم حتما به پزشک مراجعه کنید و علت را جویا شوید. در صورت داشتن این مشکلات به فکر درمان آن باشید. برخی بیماریهایی که منجر پریود نامنظم در افراد میشود شامل موارد زیر میباشد.
کیست تخمدان
باید بدانید که کیست تخمدان از شایعترین مواردی است که در خانمها منجر به بروز پریود نامنظم میشود. در سندروم تخمدان پلی کیستیک تعدادی کیسه کوچک پر از مایع معروف به کیست در تخمدانها ایجاد میشود. در این شرایط بدن نمیتواند تخمک گذاری کند و هر ماه تخمک آزاد نمیشود. بسیاری از خانمهای به خاطر داشتن این سندروم دچار دورههای نامنظم پریود هستند یا این که اصلا پریود نمیشوند. علاوه بر این رشد بیش از حد مو‚ ناباروری‚ آکنه و چاقی نیز از دیگر نشانههای سندروم پلی کیستیک در خانمها است. این خانمها معمولا میزان بالایی هورمون مردانه در بدن خود دارند.
اختلال در تیروئید
داشتن مشکلات تیروئیدی از دیگر مواردی است که در بروز عادت ماهانه نامنظم موثر است. هورمون تولید شده توسط غده تیروئید بر روی متابولیسم بدن تاثیر گذار است. باید بدانید که تورم گردن یکی از نشانههای ایجاد اختلال در غده تیروئید میباشد. تیروئید کم کار در افراد باعث میشود که پریود طولانیتر و شدیدتر شده و علاوه بر این معمولا منجر به بروز خستگی، حساسیت به سرما و افزایش وزن شود. پر کاری تیروئید نیز معمولا دوره قاعدگی در افراد را کوتاهتر کرده شدت آن را نیز کاهش میدهد. علاوه بر این پر کاری تیروئید کاهش وزن، عصبی بودن‚ استرس و اضطراب و ضربان قلب شدید را به همراه خواهد داشت.
آندومتر و سرطان دهانه رحم
سرطان دهانه رحم از دیگر مواردی است که موجب قاعدگی نامنظم در افراد میشود. البته این مورد به ندرت اتفاق میافتد. عارضههایی مانند قاعدگیهای شدید، خونریزی در حین یا بعد از رابطه جنسی و همچنین ترشحات غیر عادی از در این بیماری برای افراد میتلا وجود دارد.
آندومتریوز
در آندومتریوز سلولهای داخل رحم در جایی بیرون از رحم رشد میکنند. یعنی پوشش داخلی رحم در خارج از آن تشکیل میشود. این مشکل نیز در بین خانمهای در سنین باروری نسبتا رایج است. این مشکل در افراد منجر به بروز قاعدگی بسیار دردناک و طولانی به همراه خونریزیهای شدید و همچنین خونریزی بین دورهها میشود. این مشکل در افراد معمولا با نشانههای دیگر مانند درد در دستگاه گوارش‚ ناباروری‚ حرکات دردناک روده و درد در حین یا بعد از رابطه جنسی همراه خواهد بود.
از دیگر موارد موثر در بروز عادت ماهانه نامنظم
- داشتن استرس و اضطراب
- ورزش شدید
- اضافه وزن زیاد
- کاهش وزن زیاد در مدت زمان کم
- کم کردن غذا
- تداخلات دارویی
- عفونتهای منتقل شده از طریق رابطه جنسی