در این مقاله از وبسایت نیمه شب به آموزش شیردهی و نکاتی که باید در دوران شیردهی رعایت کنید پرداخته شده است تا اگر جز افرادی هستید که به تازگی صاحب فرزند شده اید بتوانید این مرحله ی جدید از زندگی را پشت سر گذارید.
زبان نوزاد نقش مهمی در شیردهی دارد. باید در قسمت پایین دهان قرار گیرد و نوک آن روی لثه پایینی قرار گیرد. هنگامی که نوزاد شما به سینه شما چسبیده است ، زبان او به کشیدن نوک سینه شما کمک می کند و به آرامی به اطراف خم می شود تا در هنگام شیردهی در جای خود قرار گیرد.
اگر احساس می کنید که زبان در موقعیت صحیح قرار ندارد ، می توانید این کار را برای کمک به نوزاد انجام دهید.
این تمرین را قبل از شیردهی انجام دهید.
اگر کودک شما می تواند به مدت 10 دقیقه بطور مداوم و درست بدون تغییر موقعیت عمل مکیدن را انجام دهد ،دیگر این تمرین لازم نیست.
مراحل آموزش شیردهی
از دو تمرین آموزش شیردهی زیر می توانید برای شیردهی نوزاد خود استفاده کنید:
تمرین شماره یک آموزش شیردهی :
1- ابتدا در اولین مرحله از آموزش شیردهی دست هایتان را بشویید.
2- مطمئن شوید که ناخن های شما صاف و کوتاه هستند تا به صورت لطیف نوزاد خراشی وارد نکند.
3-با انگشت اشاره خود به وسط لب پایینی نوزاد ضربه بزنید تا او را تشویق کند دهان خود را به طور کامل باز کند.
4-وقتی کودک شما دهان خود را باز می کند ، انگشت خود را ، به سمت پایین ، در جلوی دهان کودک خود قرار دهید.
5-در این مرحله کودک شما انگشت شما را به دهان خود می کشد.
6-اگر زبان کودک در اطراف انگشت شما پیچ نمی خورد ، سقف دهان (کام) نوزاد را لمس کنید و سپس به آرامی پشت زبان کودک خود را فشار دهید سپس سعی کنید که زبان را به جلو هدایت کنید این کار انگشت شما را کمی از دهان نوزاد بیرون خواهد آورد.
7-و در مرحله آخر از آموزش شیردهی به او اجازه دهید دوباره آن را بمکد.
این تمرین را 3 بار یا تا زمانی که احساس کردید زبان روی لثه جلو آمده است ، تکرار کنید.
تمرین شماره دو :
1-ابتدا در اولین مرحله از آموزش شیردهی گونه نوزاد را با انگشت لمس کنید و به سمت لب های او حرکت کنید. سپس چند بار به آهستگی بر لب ها ضربه زنید
(البته قبل از آن باید انگشت اشاره خود را تمیز بشویید و ناخن انگشت باید کوتاه شود) تا او را تشویق کنید دهان خود را باز کند.
2-قسمت خارجی لثه های نوزاد را با انگشت اشاره ماساژ دهید ، هر ضربه را از وسط لثه بالا یا پایین نوزاد شروع کرده و به طرفین حرکت دهید.
3-هنگامی که کودک دهان خود را باز می کند ، از نوک انگشت اشاره استفاده کنید و محکم بر نوک زبان کودک فشار بیاورید و قبل از کاهش فشار ، آهسته تا سه بشمارید.
4-فشار را رها کنید ، انگشت خود را در دهان نوزاد نگه دارید و کمی روی زبان به سمت عقب بروید و دوباره تا عدد سه بشمارید و فشار دهید.
5-یک یا دو بار دیگر انگشت خود را بر روی زبان حرکت دهید.
6-سعی کنید از گاز گرفتن نوزاد خودداری کنید. اگر نوزاد گاز می گیرد به این علت است که انگشت شما در دهان کودک بسیار عقب بوده است و کودک برای رهایی از خفگی این کار را انجام داده است . سعی کنید دفععه بعد از آن فاصله زیاد فرو نمودن انگشت در دهان کودک و بعد ها عمیق قرار دادن سینه در دهان کودک خودداری نمایید.
7- در آخرین مرحله از مراحل آموزش شیردهی لازم است که مراحل فوق را سه یا چهار بار تکرار کنید.
نکته : برای جلوگیری از گاز گرفتگی های کودک می توانید از ابزار محافظ سینه در طول شیردهی استفاده نمایید.
این ابزار در انواع سیسمونی فروشی ها موجود است.
نکاتی که باید در دوران شیردهی رعایت کنید
نکات زیر مورد تایید تمام متخصصان شیردهی است :
1. تعداد دقیق مایعات دریافتی ممکن است برای هر فرد متفاوت باشد ، اما شما باید حداقل هشت لیوان 8 لیوان آب در روز بخورید.
بجای آب می توانید از انواع مایع جات مقوی مثل شیر موز ، آب هویج و شیر عسل و شربت شیره و … استفاده نمایید.
2- انواع کوکی ها به افزایش شیر و کاهش گرسنگی در طول دوران شیردهی کمک می کند بنابرین سعی کنید که مصرف آن ها را به حداکثر رسانید.
3- گیاهان و عرقیاتی مانند رازیانه ، شنبلیله ، خار مریم به افزایش حجم شیر کمک شایانی می کند.
5.متخصصین کلسیم ، ویتامین D ، آهن ، اسید فولیک را به عنوان ویتامین ها و مواد معدنی مهم برای مادران شیرده توصیه می کنند.
6.مشاوران شیردهی غالباً تغذیه درخواستی را توصیه می کنند ، به این معنی که هر زمان که نوزاد شما گرسنه است ، به او شیر دهید.
7. استامینوفن و ایبوپروفنی که همواره استفاده می شوند ، به طور کلی مصرف آنها در دوران شیردهی بی خطر است. اما در مورد داروهای مصرفی دیگر خود حتما با پزشک مشورت نمایید تا از مصرف داروهایی که در شیر شما حل می شوند و یا بر شیر شما اثر سو می گذارند جلوگیری نمایید.
8. داروهایی که برای اضطراب و افسردگی تجویز می شوند لیپوفیلیک هستند و اثراتی نسبتاً طولانی دارند ، به این معنی که هم در چربی حل می شوند و هم متابولیسم آنها بیشتر طول می کشد.
اگرچه تحت تاثیر قرار گرفتن نوزادان در معرض این داروها از طریق شیر مادر هنوز نسبتاً کم است ، اما مطالعات طولانی مدتی در این مورد انجام نشده است ، بنابراین احتیاط آن است که زنانی که به این داروها احتیاج دارند از شیردهی خودداری کنند.
9. یکی دیگر از نکات و آموزش های مهم شیردهی آن است که سعی کنید در حالت خواب آلود از شیردادن به نوزاد جلوگیری نمایید چرا که ممکن است مادر متوجه خواب خود نشود و به نوزادی که در حال مکیدن است اکسیژن کافی نرسد و خطرات جبران ناپذیری صورت پذیرد.
10.توصیه می شود نوک سینه های خود را با روغن زیتون هیدراته کنید. همانطور که از کرم دست برای محافظت از دستان خود استفاده می کنید ، هرچه نوک سینه شما نرم تر باشد ، احتمال ترک خوردن و خونریزی آنها کمتر می شود.
11. در سه روز اول زندگی ، نوزاد شما وزن کم می کند ، و نمی تواند زیاد بخورد زیرا روده او به اندازه گردو است. بنابرین آنها به زمان زیادی برای مکیدن سینه نیاز ندارند و برای هر سینه هشت تا 10 دقیقه کافی است.
12.یکی دیگر از نکات شیردهی این است که مادران شیرده باید از غذاهای دریایی خودداری کنند و مصرف ماهی هایی مانند ماهی تن و ماهی خال مخالی را محدود کنند ، زیرا می توانند حاوی مقادیر بیش از حد جیوه و سایر سموم باشند.
13. اگر سینه های شما به مقدار زیاد شیر تولید نمی کند سعی کنید دفعات شیردهی را افزایش دهید.
14. شیردهی های شبانه را فراموش نکنید و سعی کنید در تایم هایی که نوزاد بیدار می شود به او شیر دهید و از ابزارهای دیگری مانند پستانک برای خواباندن او استفاده نکنید.
15.آخرین نکته از نکات شیردهی این است که در روزهای اول تولد نوزاد سعی کنید فرزند خود را تنها از شیر سینه ی خود تغذیه کنید و از ابزارهایی دیگر مانند پستانک یا بطری شیر و شیردوش استفاده نکنید چرا که کودک ممکن است بعد از آن از گرفتن سینه اجتناب کند.
سخن پایانی
تولد نوزاد مرحله جدیدی از زندگی مادر است که اگر مادران با نحوه ی شیر دهی و نکات مخصوص آن آشنا باشند دیگر مشکلی در این زمینه نخواهند داشت و نوزاد خود را به سادگی می توانند تغذیه کنند و سلامتی خود را حفظ نمایند.