سکسکه عارضهای است که برای همه ما حداقل یک بار پیش آمده. اما گاهی در برخی افراد بسیار طولانی میشود و ممکن است بیشتر از یک روز طول بکشد. با این وجود که اغلب سکسکهها خود به خود از بین میروند‚ برخی از آنها خیلی طول میکشند. از آن جایی که سکسکه معمولا اذیت کننده و خجالت آور است‚ روشهایی برای رفع آن وجود دارد. در این مقاله از وب سایت نیمه شب به آموزش روش های درمان سکسکه میپردازیم.
سکسکه چیست؟
در زیر ریه‚ ماهیچهای به نام دیافراگم وجود دارد که مرز بین ریه و معده را مشخص میکند. وقتی که این ماهیچه منقبض شود فرد دچار سکسکه میشود که این انقباض از گردن تا سینه کشیده میشود. این گرفتگیها به صورت ناگهانی مجرای حلق و حنجره را مسدود کرده و باعث ورود سریع هوا به ریهها میشود و باعث میشود که صدای سکسکه به وجود بیاید.
عواملی مانند موارد زیر میتوانند موجب بروز سکسکه در افراد شوند. اما علت سکسکه های طولانی نیاز به بررسیهای بیشتری دارد. اما معمولا نشان دهنده مشکل جدی در سلامت فرد بوده و به صورت کلی میتواند ناشی از ریفلاکس اسید‚ سرطان معده‚ تومور مغز و یا مشکلات کبدی باشد. در این صورت حتما در اولین زمان ممکن به پزشک مراجعه کنید.
- پر بودن معده
- جویدن آدامس
- نوشیدن نوشیدنی های گازدار
- بلعیدن هوا
- در برخی موارد عفونت و یا آسیب اعصاب موجود در گردن و یا دیافراگم
- استرس و عصبانیت
- سکسکه در کودکان زیر یک سال بعد از گریه یا سرفه بسیار شایع است. علاوه بر این برگشت اسید معده نوزادان را بیشتر مستعد سکسکه خواهد کرد.
- مصرف داروهایی که باعث برگشت اسید معده میشوند نیز از دیگر عوامل بروز سکسکه است. دیازپام، آلپرازولام‚ لورازپام‚ لوودوپا، نیکوتین، ondansetron و همچنین levodopa ،methyldopa ،ondansetron ،barbiturates، افیونی، corticosteroids، بی حسی و داروهای شیمی درمانی از جمله داروهایی هستند که میتوانند احتمال بروز سکسکه را افزایش دهند.
همانطور که میدانید سکسکه در افراد سالم، معمولا بدون ضرر بوده و تاثیر و عارضه جدی نخواهد داشت و خود به خود از بین میرود. اما اگر سکسکه ادامه پیدا کند، ممکن است باعث پریشانی شده و طولانی شدن آن موجب بروز اختلال در خوردن‚ خوابیدن و صحبت کردن شود.
درمان سکسکه
سکسکه یک اختلال بی ضرر است و همانطور که گفته شد ناشی از انقباض دیافراگم میباشد. اما چون برای افراد آزار دهنده و خجالت آور است‚ در صورت بروز افراد به دنبال رفع آن هستند. در ادامه همین مقاله از نیمه شب به برخی روشها برای درمان سکسکه اشاره میکنیم. البته اغلب این روشها به لحاظ علمی ثابت شده نیستند. اما تجربه ثابت کرده که برای از بین بردن سکسکه تاثیر گذار میباشند. این درمانها برای درمان سکسکه به صورت خانگی میباشند.
- نفس خود را به مدت چند ثانیه حبس کنید.
- نوشیدن آب سرد و یا غرغره کردن آب که با تحریک پشت گلو میتواند موجب توقف سکسکه شود.
- خم کردن بدن
- برای درمان سکسکه خرمالو بخورید.
- قالب یخ را بمکید و بعد آن را ببلعید.
- پشت گردن خود را مالش دهید و ضربه بزنید.
- دهان خود را ببندید و بینی خود را بگیرید و سپس سعی کنید که با فشار هوا را از ریه خود خارج کنید.
- نان خشک را خرد کرده و آن را بخورید.
- یک قاشق شکر زیر زبان خود بریزید. (در صورتی که دیابت دارید این کار را انجام ندهید)
- چند قطره سرکه روی زبان خود بریزید.
- به صورت ناگهانی زبان خود را به سمت بیرون بیاورید.
- زبان خود را به آرامی بکشید.
- داخل یک کیسهی کاغذی نفس بکشید.
- با انگشت شصتتان کف دست دیگر را بفشارید.
- زانوهایتان را به سمت سینه بالا بکشید.
- برای درمان سکسکه جوشانده پونه بخورید.
- چند بار پشت سر هم و با آرامش نفس عمیق بکشید.
- گاز زدن لیمو جهت درمان سکسکه مورد استفاده قرار میگیرد.
- دم کرده آویشن وحشی بخورید.
- با گوش پاک کن چند بار به ته گلو ضربه بزنید.
- انتهای گلوی خود را ماساژ بدهید.
- یک قاشق غذاخوری عسل یا کره بادم زمینی را روی زبان خود بریزید و بگذارید روی زبانتان ذوب شود.
- به کسی بگویید که شما را بترساند.
- با قاشق زبان کوچکتان را به سمت بالا هل دهید.
نکته مهم
به یاد داشته باشید که معمولا برای سکسکه جای نگرانی وجود ندارد. اما در صورتی که سکسکه طولانی مدت باشد یعنی بیشتر از سه ساعت طول بکشد و مکرر و پایدار باشد‚ موجب رفلاکس و استفراغ شده و باعث درد شکم، تب، تنگی نفس، بالا آوردن خون و یا احساسی در گلو نیز میشود. در این صورت حتما در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید تا علت سکسکه را بررسی کرده و آن را درمان کند.