اشتها یا اشتیاق شما به غذا ، مصرف مواد مغذی را برانگیخته می کند و این نیز به نوبه خود برای سلامتی بدن مهم است. اما شاید اخیراً این سوال برایتان مطرح شده باشد که “چرا اشتهایتان افزایش یافته است؟”
دلایل زیادی وجود دارد که ممکن است کسی اشتهای بیشتری را تجربه کند. درک دلایل بالقوه می تواند به شما کمک کند تا در این باره با پزشک یا ارائه دهنده خدمات بهداشتی و درمانی خود مشورت کنید بنابراین در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا با 10 دلیل عمده افزایش اشتها آشنا شوید.
10 دلیل عمده افزایش اشتها
1- افزایش فعالیت بدنی :
افزایش فعالیت بدنی یکی از مواردی است که می تواند در افزایش اشتهای شما موثر باشد چنانچه طی یک روز فعالیت بدنی شما افزایش یافته باشد ، چه این یک روز مخصوصاً شلوغ باشد و چه یک تمرین ورزشی جدید ، میزان کالری بدن شما بیشتر خواهد شد بنابراین ممکن است اشتهای بیشتری را تجربه کنید.
بیماری. هنگامی که بیمار هستید ، سیستم ایمنی بدن شما لگد به دنده می زند. این فعال سازی و نبرد ایمنی که به نتیجه می رسد ، به کالری بیش از “پایه” (یا پایه) بدن شما نیاز دارد – باعث افزایش اشتها می شود.
2- بیماری
هنگامی که بیمار هستید ، سیستم ایمنی بدن شما لگد به دنده می زند. این فعال سازی و نبرد ایمنی که به نتیجه می رسد ، به کالری بیش از “پایه” (یا پایه) بدن شما نیاز دارد که این نیز یکی از عوامل مهمی است که باعث افزایش اشتها می شود.
3- دوران نقاحت بعد از عمل
پس از بهبودی از عمل جراحی هنگامی که بدن شما در تلاش برای بهبود و بازسازی است ، متابولیسم شما در یک حالت “آنابولیک” یا ساخت قرار دارد که این عامل نیاز به کالری بیشتری دارد و طبیعی است که اشتهای شما به طور طبیعی افزایش می یابد.
4- بارداری
یکی از مهمترین دلایل افزایش اشتها ، بارداری و شیردهی متعاقب آن است چرا که در این حالت برای مصرف دو فرد وجود دارند که یکی از آنها خود فرد است و دیگری جنین یا نوزاد وی ، هر چند که جنین و نوزاد بسیار کوچک هستند اما میزان تغذیه فرد باردار را در حد یک فرد بالغ افزایش می دهند.
5- دیابت
شروع دیابت ، به ویژه دیابت نوع 1 ، می تواند باعث افزایش ناگهانی اشتها ، همراه با افزایش تشنگی و کاهش وزن ناخواسته شود که البته انواع دیگر دیابت ، مانند نوع 2 ، می توانند علائم ظریف تری داشته باشند.
10 دلیل عمده افزایش اشتها
6- کاهش وزن
کاهش وزن به تنهایی می تواند سطح گرلین شما را افزایش دهد ، در غیر این صورت “هورمون گرسنگی” شناخته می شود ، در نتیجه اشتهای شما افزایش می یابد.
7- کاهش مصرف غذا
اگر به طور خواسته یا ناخواسته کالری کافی دریافت نکنید ، اشتهای شما افزایش می یابد. کاهش خوردن باعث کمبود کالری می شود ، بنابراین بدن با افزایش اشتها به شما کمک می کند تا از کاهش وزن جلوگیری کنید.
8-تغییرات رژیم غذایی
اگر رژیم شما به اندازه کافی غذاهای سیرکننده مانند چربی و پروتئین نداشته باشد ، اشتهای شما افزایش می یابد و همچنین اگر کربوهیدرات زیادی می خورید ، سطح انسولین شما با سرعت بیشتری نوسان می کند که این نیز می تواند اشتهای شما را تا چندین برابر افزایش دهد.
9- فشار روحی
فشار روحی و استرس مزمن می تواند اشتهای شما را تحت تأثیر قرار دهد. برخی از افراد ممکن است از غذا به عنوان مکانیزم کنار آمدن برای موقعیت های استرس زا استفاده کنند ، که این واکنش غذایی بدن را قادر می سازد استرس را با پاداش مثبت غذا و کالری مرتبط کند.
10-کاهش خواب
استراحت کافی ممکن است اشتها را در بعضی افراد تحریک کند که این خود ممکن است به دلیل تأثیراتی باشد که کمبود خواب بر هورمون های تنظیم کننده اشتها می گذارد.
سایر شرایط سلامتی مربوط به افزایش اشتها
به غیر از دیابت ، استرس مزمن و کمبود خواب (که در بالا ذکر شد) ، سایر شرایط سلامتی نیز می تواند باعث افزایش اشتها شود. شرایط هورمونی ، شرایط تیروئیدی مانند پرکاری تیروئید ، شرایط ژنتیکی و حتی تومورهای ترشح کننده هورمون رشد همگی می توانند باعث افزایش اشتها شوند و علاوه بر اینها برخی مکمل ها و داروهای تجویزی (مانند استروئیدها) هستند که می توانند باعث افزایش اشتها شوند.
نکته : برای دیدن اینکه آیا هورمونهای تیروئیدتان متعادل هستند ،می توانید آزمایش Everlywell در خانه را انجام دهید که این آزمایش سطح 3 هورمون اصلی تیروئید ، به علاوه آنتی بادی های تیروئید را اندازه گیری می کند.
نقش مراقبت های پزشکی در افزایش اشتها
اگر اشتهای شما افزایش یافته است ، پزشک یا ارائه دهنده خدمات بهداشتی درمانی شما ممکن است آزمایشی در رابطه با شرح حال سلامتی شما انجام دهد و از شما سوالاتی در رابطه با علائمتان بپرسد. آنها همچنین ممکن است یک معاینه بدنی متمرکز انجام دهند و آزمایش خون خاصی را برای بررسی دیابت و سایر بیماری های پزشکی که بر متابولیسم تأثیر می گذارند ، توصیه کنند.
سوالات متداول
چه عواملی باعث افزایش اشتها می شوند؟
افزایش اشتها می تواند توسط عوامل مختلفی ایجاد شود ، از جمله ده مورد ذکر شده در بالا که برای درک بهتر دلیل افزایش اشتهای خود ، از پزشک یا ارائه دهنده خدمات بهداشتی و درمانی خود می توانید کمک بگیرید.
سخن پایانی
علائم و نشانه های افرایش اشتها
افزایش اشتها می تواند یک پاسخ فیزیولوژیکی طبیعی باشد که به عنوان مثال در کودکان و نوجوانان در طی دوره های رشد یا بدنبال فعالیت شدید یا تقاضای بیش از حد کالری رخ می دهد. در برخی موارد ، افزایش اشتها می تواند نشانه ای از یک وضعیت غیر طبیعی باشد ، مانند برخی از بیماری های غدد درون ریز ، از جمله دیابت ، پرکاری تیروئید و بیماری گریوز.
افزایش اشتها همچنین ممکن است در برخی شرایط عاطفی یا روانی و همچنین پاسخ به استرس ، اضطراب یا افسردگی دیده شود. اپیزودهای افت قند خون نیز می تواند باعث گرسنگی بیش از حد شود. داروهای تجویز شده خاصی نیز می توانند اشتها را افزایش دهند. هنگام تعیین اشتهای غیر طبیعی افزایش در نظر گرفتن زمینه و سایر عوامل عاطفی یا جسمی مهم است. سایر دلایل افزایش اشتها عبارتند از :
جهش رشد
داروها
مراحل قاعدگی