زعفران یا همان طلای سرخ گرانبهاترین ادویه جهان است. ابتدا که پیاز این گیاه کاشته میشود، شروع به رشد کرده و یک ساقه ایجاد میکند که در انتهای آن غنچهای ایجاد میشود. سپس کلاله و خامه زرشکی رنگ گل زعفران را جمعآوری کرده و پس از خشک کردن برای چاشنی و رنگدهی در تهیه انواع غذاها، دسرها و نوشیدنیها مورد استفاده قرار میدهند که طعم و عطر دلانگیزی به آنها میبخشد. این گیاه گرانبها در بازار بر حسب وزن فروخته میشود.
موارد مصرف
زعفران به «ادویه خورشید» هم معروف است و طعم، عطر و رنگ و زیبایی خاصی به شیرینیها و دسرها و غذاها میدهد (به ویژه همراه با برنج). همچنین در صنایع شیرینیسازی، داروسازی و صنایع کشورهای در حال توسعه توسط صنعت گران به وفور مورد استفاده قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید: خواص عجیب زعفران که از آن بیخبرید و موارد منع مصرف
تشخیص اصل یا تقلبی بودن
یکی از دغدغههای همیشگی ما در تشخیص زعفران اصل با تقلبی است که متاسفانه سودجویان با مخلوط کردن یک گیاه شبیه زعفران و یا سنگین کردن وزن آن با استفاده از موادی مثل چربی، عسل، نمک و شکر و… فقط و فقط به فکر سود و منفعتشان هستند. اگر رشتههای زعفران بسیار براق باشند باید به خوب بودن آنها شک کرد و یا در صورت مشاهده علائم غیرطبیعی آن را بین انگشتان دست یا روی کاغذ له کرد. اگر ماده خاصی روی کاغذ نقش بست و کاغذ و انگشتان دست چرب شدند در این صورت مشخص میشود که زعفران به چربی خاصی آغشته شده است تا وزن آن افزایش یابد. پس با چشیدن سرشاخه، شکل، رنگ و بوی آن میتوانید به اصل بودن زعفران پی ببرید. در اینجا توضیحات کلی داده شده که موقع خرید حتما دقت داشته باشید.
نحوه استفاده
برای اینکه بیشترین بهره را از زعفران ببرید، ابتدا باید زعفران خشک را خوب بسابید تا کاملا پودر شود. سپس روی آن ¼ لیوان آب جوش بریزید و برای ۱٠ تا ۱۵ دقیقه آن را کنار بگذارید. سپس میتوانید آن را در یک شیشه و در یخچال به مدت یک هفته نگهداری کرده و در مواقع نیاز استفاده کنید. در روشی دیگر، میتوانید یک یا دو حبه یخ را روی زعفران سابیده شده قرار دهید و ۵ تا ۱٠ دقیقه بعد آن را داخل هر غذا و یا دسر و یا نوشیدنی که خواستید بکار ببرید. دقت داشته باشید که بعد از آسیاب شدن باید این گیاه را دور از نور و رطوبت دور و داخل جام شیشهای نگه دارید. زیرا به مرور زمان اسانس آن تبخیر شده و از اثرات دارویی و طعم و مزه آن کاسته شده و مرغوبیت خود را از دست میدهد.
خواص درمانی
این گیاه دارای طبع گرمی بوده و خواص درمانی زیادی هم دارد که از جمله این خواص میتوان به کاهش اضطراب، آرامش اعصاب، بهبود گردش خون، سلامتی قلبی عروقی، تقویت سیستم ایمنی بدن، محرک جنسی، درمان آرتریت، نقرس، بیماریهای مفصلی ضددرد و ضدالتهاب و… اشاره کرد.
بیشتر بخوانید: طرز تهیه شربت زعفران و شربت زعفران با تخم شربتی
مضرات زعفران
همانطور که میدانید مصرف نادرست هر مادهای هر چقدر هم که مفید و گرانبها باشد، باعث بروز عوارض و خطراتی برای سلامتی فرد میشود. فلذا زعفران هم از این قاعده مستثنی نیست و استفاده از این گیاه به هر شکل و در هر فرآوردهای حداکثر تا روزی یکدهم گرم برای یک فرد بالغ مجاز است. در مصرفهای دارویی نیز مقدار مجاز مصرف، حداکثر ۱ گرم است. مصرف بیش از ۳ گرم زعفران باعث خونریزی شدید، سقط جنین، خون دماغ شدن، یرقان، زرد شدن رنگ پوست، مسمومیت شدید غذایی، اسهال، زرد شدن رنگ چشمها و بیحسی شده و در مواردی منجر به مرگ میشود.