قلیه مرغ الهام گرفته از غذای قلیه ماهی جنوب است، که من به ابتکار خودم آن را با مرغ درست کردم و می خواهم تهیه آن را با شما به اشتراک بگذارم. امیدوارم آن را درست کنید و در کنار خانواده از خوردن آن لذت ببرید. البته چون مرغ بیشتر از ماهی در دسترس عموم قرار دارد تهیه آن راحت تر است.
تفاوت این غذا با قلیه ماهی این است که به جای مرغ از ماهی و بجای شنبلیله از جعفری استفاده میشود. همچنین سیر آن نیز سرخ نمیشود و به همان صورت مانند قلیه ماهی غذایی خوشمزه و مقوی است.
اگر می خواهید این غذا را برای میهمان درست کنید به شما پیشنهاد می کنم در کنار آن یک غذای دیگر هم تهیه کنید. چون به علت داشتن سیر ممکن است بعضی از افراد بخاطر بوی سیر از خوردن آن پرهیز کنند. هر چند که سیر یک ماده غذایی سودمند در سلامتی است و قبل از خوردن بوی معطری دارد و انسان را به اشتها می آورد. اما بوی آن بعد از آنکه از دهان استشمام می شود برای بعضی ها آزار دهنده است. به هر حال در قلیه مرغ، سیر ماده اصلی این غذا محسوب می شود و حذف آن از غذا طعم آن را متفاوت می کند و لازم است که آن را به همین صورت درست کنید.
مواد لازم:
- ۴ عدد ران مرغ
- نیم کیلو جعفری یک کیلو گشنیز
- ۲ عدد پیاز درشت
- یک بوته سیر
- یک بسته تمبر هندی
- روغن به مقدار لازم
- نمک وفلفل و زردچوبه به مقدار کافی
در نیمه شب بخوانید: طرز تهیه سیر قلیه
طرز تهیه قلیه مرغ:
ابتدا جعفری و گشنیز را پاک کرده و شسته و در یک صافی ریخته تا آب آن گرفته شود. بعد از یک ساعت آن را خرد کرده و در روغن تفت میدهیم و کمی سرخ میکنیم و با حرارت کم مواظبیم تا رنگ آن تیره نشود و نسوزد و بعد آن را کنار میگداریم.
یک بسته تمبر هندی را در ظرفی ریخته و روی ان مقداری آب جوش میریزیم تا نرم شود. بعد از مدتی آن را چنگ زده تا هسته های آن جدا شود و بعد آن را در یک صافی ریخته تا عصاره آن گرفته شود.
۲ عدد پیاز درشت را خلالی نازک خرد میکنیم و در روغن تفت میدهیم تا رنگ آنها طلایی شود بعد پیاز داغ را از روغن خارج کرده و کنار می گذاریم.
ران های مرغ را از مفصل دو تکه میکنیم و شسته و آب آن را گرفته و در روغن باقیمانده کمی تفت میدهیم. بعد حرارت را کم کرده و فلفل و زردچوبه را اضافه میکنیم و تفت میدهیم تا بوی خامی زرد چوبه گرفته بشه. خیلی مواظبیم چون زردچوبه زود می سوزد بعد نمک و پیاز داغ را اضافه کرده و بعد دو لیوان آب جوش روی ان ریخته در قابلمه را می گذاریم و اجازه میدهیم تا به ارامی بجوشد و مرغ کمی پخته شود.
بعد از انکه مرغ نیمه پز شد، سبزی سرخ شده را به آن اضافه میکنیم و بعد از چند دقیقه سیر را که از قبل پوست گرفته و خرد کرده ایم را اضافه میکنیم و بعد از ۵ الی ۷ دقیقه که طعم سبزی و سیر به خورد مرغ رفت عصاره تمبر هندی را به خورش اضافه میکنیم و می گذاریم همه مواد با هم جوش بخورد و خورش غلیظ شود و جا بیفتد. بعد آن را در خورش خوری ریخته و با پلو یا کته سرو میکنیم.
چند نکته:
بهتر است با غذاهای شمالی و همچنین قلیه مرغ برنج را بصورت کته درست کنید.
در مورد تهیه برنج بهتر است زمانیکه غذا را برای خانواده تهیه میکنیم برنج را کته کنیم که مواد مغزی برنج از آن خارج نشود و دور ریخته نشود که عطر و طعم آن در آن بماند و غذا خوشمزه تر شود متاسفانه بعضی از عوام فکر میکنند اگر برنج را صاف کنند نشاسته آن گرفته میشود و انسان را چاق نمیکند، در صورتی که نشاسته در خود برنج است و با آبکش کردن آن از بین نمیرود. فقط مواد مغذی آن گرفته میشود در صورتی که برای برنج آبکش برای طعم دار کردن برنج از روغن بیشتری استفاده میشود و بیشتر باعث چاقی می شود.
برای خمیر نشدن کته باید هر برنجی را که میخرید روش پختن آن را بدست آورید. بعضی از برنجها آب بیشتری میبرند و بعضی کمتر ولی معمولا برای هر پیمانه برنج ابتدا یک و نیم پیمانه آب استفاده کنید. اگر کته خمیر شد برای بار بعدی یک پیمانه آب بریزید و اگر دانه های برنج سفت شد بار بعد برای هر پیمانه برنج دو پیمانه آب بریزید و روغن را هم کمی بیشتر بریزید تا دانه های برنج به هم نچسبد و نمک را هم به مقدار لازم اضافه کنید.
همانطور که قبلا گفتم فرق پلو با کته در این است که در کته مواد مغذی آن مثل مواد معدنی و ویتامین ها دور ریخته نمیشود و غذا خوشمزه تر و با بو و طعم معطر است و زمان و زحمت کمتری میبرد. در انرژی و سوخت آن صرفه جویی میشود و همچنین روغن کمتر استفاده میشود و انسان را کمتر چاق میکند پس بهتر است برنج را کته کنیم بخصوص برای کودکان که در حال رشد هستند و بدن آنها به مواد مغذی نیازمند است