حقایقی درباره نوشابه های انرژی زا وجود دارد که شاید همگان از آنها آگاه نباشد و اگر شما هم جز آن دسته افرادی هستید که می خواهید درباره نوشابه های انرژی زا اطلاعاتی را کسب کنید مطالب ادامه مطلب را از دست ندهید.
نوشابه های انرژی زا نوعی نوشیدنی حاوی ترکیبات محرک است که بیشتر ترکیبات آن از نوع ترکیبات کافئینی است که به عنوان یک عامل محرک روحی و جسمی به بازار عرضه می شود .
یکی از حقایقی که درباره این نوشابه ها وجود دارد این است که آنها ممکن است گازدار باشند یا نباشند و همچنین ممکن است حاوی شکر ، سایر شیرین کننده ها ، عصاره های گیاهی ، تورین و اسیدهای آمینه باشند.
این نوع نوشابه ها زیرمجموعه گروه بزرگتری از محصولات انرژی زا هستند که شامل انواع ژل ها و نوشیدنی ها هستند که برای افزایش عملکرد ورزشی به کار برده می شوند.
همچنین مارک ها و انواع مختلفی در بازار از این گروه نوشیدنی وجود دارد.
متخصصان بهداشت معتقدند که نوشیدنی های انرژی زا حاوی کافئین هستند که این عامل هوشیاری را بهبود می بخشد.
نکته : هیچ مدرک موثقی مبنی بر اینکه سایر مواد موجود در نوشیدنی های انرژی زا مزایای بیشتری با خود به همراه دارند ، وجود ندارد ، حتی اگر نوشیدنی ها اغلب به گونه ای تبلیغ شوند که نشان دهند فواید بی نظیری دارند.
گفته می شود که مکمل های غذایی موجود در نوشیدنی های انرژی زا برای تولید ویتامین هایی مانند ویتامین B12 ، ارائه می شود ، اما این ادعا از نظر علمی تأیید نشده است.
نوشابه های انرژی زا برای چه افرادی نامناسب است؟
مصرف بیش از دو قوطی در روز ممکن است برای سلامتی افراد زیر مضر باشد:
زنان باردار ، شیرده ، کودکان زیر 16 سال ، افراد دارای بیماری های قلبی ، فشار خون بالا ، دیابت ، آلرژی به کافئین و ورزشکاران.
مصرف کافئین 400 میلی گرم در روز (برای بزرگسالان) از نظر سازمان ایمنی غذایی اروپا (EFSA) بی خطر است.
عوارض کافئین در دوزهای بالاتر
عوارض جانبی مرتبط با مصرف کافئین در مقادیر بیشتر از 400 میلی گرم شامل عصبی شدن ، تحریک پذیری ، بی خوابی ، افزایش ادرار ، ریتم غیر طبیعی قلب (آریتمی) و سو هاضمه است.
همچنین مصرف این ماده باعث گشاد شدن مردمک چشم می شود.
اثرات مخرب
مصرف زیاد نوشیدنی های انرژی زا می تواند اثرات جدی بر سلامتی به ویژه در کودکان ، نوجوانان و جوانان داشته باشد. مصرف بیش از حد نوشیدنی های انرژی زا ممکن است ریتم خواب نوجوانان را مختل کرده و با افزایش رفتارهای پرخطر همراه باشد.
مصرف بیش از حد یا مکرر نوشیدنی های انرژی زا می تواند منجر به مشکلات قلبی مانند آریتمی و حملات قلبی و بیماری های روانی مانند اضطراب و فوبیا شود.
همچنین نتایج یک تحقیق در اروپا نشان داده است که نوشیدنی های انرژی زا حاوی قند و کافئین با مرگ ورزشکاران همراه بوده است.
لازم به ذکر است که محتوای کافئین داخل نوشابه های انرژی زا تنها عامل مرگ نیست و کوکتل موجود در نوشیدنی های انرژی زا ، آنها را نسبت به نوشیدنی هایی که تنها ماده محرک آن کافئین است ، خطرناک تر می کند.
تحقیقات نشان می دهد که بازدیدهای بخش اورژانس (ED) در حال افزایش است.
در سال 2005 ، 1494 بازدید از بخش اورژانس مربوط به مصرف نوشیدنی های انرژی زا در ایالات متحده انجام شد. در حالی که ، در سال 2011 ،بیماران به 20783 نفر افزایش یافت.
همچنین آمار کلی بیمارستان ها، نشان داد که تعداد مراجعه کنندگان مرد به بخش اورژانس که مشکل آن ها ناشی از مصرف نوشابه های انرژی بود نسبت به زنان بیشتر بوده است.
بیشتر این مراجعات نه تنها به دلیل استفاده بلکه به دلیل سو استفاده از مصرف این نوشابه های انرژی زای کافئین دار بود.
که این سو استفاده شامل سو مصرف یا مصرف بی رویه یا ترکیب این نوشابه ها با سایر مواد دیگر بود که در بدن واکنش های بسیار پیچیده نشان می داد و منجر به بیمار شدن و مرگ افراد می شد.
جمعیت هدف نوشابه های انرژی زا
نتایج تحقیقاتی که در آمریکا صورت گرفت نشان داد که جمعیت هدف این نوع نوشابه ها جوانان هستند و همچنین نتایج تحقیقی دیگر نشان داد که افراد گروه سنی 30-20 سال بیشترین مصرف کنندگان این نوع نوشابه ها هستند.
سخن پایانی
چنانچه به موضوع آشنایی با مضررات نوشابه ها علاقمند هستید، قابل ذکر است که در مطالب پیشین وبسایت نیمه شب مطلبی تحت عنوان مضرات نوشابه های گازدار منتشر نموده که با کلیک بر لینک زیر می توانید به مطالعه آن نیز بپردازید.