افراد بسیاری هستند که با آغاز فصل بهار نگرانیهایی درباره آلرژی و حساسیت فصلی برایشان به وجود میآید. این حساسیت میتواند منجر به آبریزش بینی‚ تنگی نفس‚ سرفه‚ عطسه و … شود. در برخی افراد هم میتواند علائمی مانند تورم چشم‚ اشک‚ خارش چشم‚ قرمزی چشم و موارد این چنینی شود که بسیار آزار دهنده است. در این مقاله از وب سایت نیمه شب به موضوع حساسیت بهاری چشم میپردازیم.
حساسیت فصلی چشم چگونه رخ می دهد؟
حساسیت فصلی به صورت کلی به علت حساس بودن بیش از حد سیستم ایمنی بدن اتفاق میافتد. به این صورت که سیستم ایمنی بدن به برخی مواد بی خطر واکنش نشان میدهد. حساسیت بهاری چشم هم به همین دلیل اتفاق میافتد. واکنش بیش از حد چشم به برخی مواد بی خطر موجب حساسیت چشم میشود. به موادی که موجب حساسیت چشم میشود مواد آلرژن یا حساسیت زا گفته میشود. با تماس مواد حساسیت زا با چشم‚ سلولها شروع به آزادسازی هیستامین و مواد دیگر میکنند و همین کار موجب گشاد شدن رگها و تورم‚ خارش و ریزش اشک میشود.
معمولا آلرژی برای کسانی اتفاق میافتد که سابقه بیماریهای آلرژیک در خانواده آنها وجود داشته باشد. همچنین وجود حساسیتهای چشمی در افرادی که دچار آلرژیهایی از نوع تب یونجه یا آلرژی پوستی هستند بیشتر است. تب ملتحمه در اوایل بهار و همچنین در پاییز شایع میشود. علت آن هم وجود گرده گل و گیاهان، مو و کرک و پر حیوانات، برخی داروها‚ برخی قطرههای چشم‚ غبار‚ کپکها و قارچها و لوازم آرایشی و تماس آنها با چشم است.
در روزهایی که باد میوزد معمولا شدت این آلرژی بیشتر است. به این دلیل که باد گردههای گیاهان را بیشتر به حرکت درآورده و موجب تماس آن با افراد میشود. همانطور که میدانید در فصل بهار گیاهان شروع به گرده افشانی میکنند. برخی از این گردهها توسط حشرات و برخی توسط باد منتشر میشوند. همین گردههایی که توسط باد منتشر میشوند نوعی آلرژن هستند که دلیل اصلی بروز حساسیت در افراد میباشد. ساعت اوج تکثیر گردهها از ۱۰ تا ۵ است. در ساعات گرمتر شدن هوا درختان شروع به گرده افشانی میکنند. پس در این ساعات حساسیت بیشتر خواهد بود.
به یاد داشته باشید که وجود مواد آلرژیزای صنعتی در هوا باعث شده که در فصول گرم سال هم این نوع حساسیت وجود داشته باشد. پس با پایان بهار نباید منتظر پایان حساسیت فصلی بود.
علائم حساسیت بهاری چشم
آلرژی چشمی میتواند به دو صورت فصلی یا دائمی باشد. حساسیت چشمی فصلی شایعترین نوع حساسیت چشمی میباشد. این که شما به گرده چه گیاهی حساسیت داشته باشید‚ فصل حساسیت شما را تعیین میکند. اما شایعترین علائم آلرژی چشمی و حساسیت بهاری چشم موارد زیر میباشند.
- قرمزی چشم
- خارش چشم
- خارش چشم
- وجود لکههای سفید دور قرینه
- ریزش اشک بدون وجود ترشحات غیرشفاف
- حساسیت به نور
- سنگینی و ورم پلک در حساسیت بهاری چشم
- احساس وجود جسم خارجی در چشم
- تیرگی زیر چشم
- ترشحات شیری رنگ چسبناک در گوشه چشمها
- وجود نقاط برجسته سفید پشت پلک
ممکن است حساسیت چشمی شما با دیگر آلرژیها همراه باشد یا این که بخشی از بیماری تب یونجه باشد. در این صورت این حساسیت با علائم دیگری همچون عطسه، سرفه‚ تحریک گلو‚ آبریزش و گرفتگی بینی همراه خواهد بود.
حساسیت چشم به صورت کلی به سه دسته التهاب ملتحمه چشم‚ اگزمای دور چشم و حساسیت ناشی از لنز تماسی تقسیم بندی میشود. البته مورد آخر در موارد نادری اتفاق میافتد. التهاب ملتحمه چشم میتواند در کل سال وجود داشته باشد و موجب ریزش اشک‚ خارش چشم‚ حساسیت به نور‚ احساس وجود جسم خارجی در چشم شود. این نوع از آلرژی چشمی را حتما تحت نظر پزشک درمان کنید تا به بینایی فرد آسیب نزند. نوع اگزمای دور چشم نیز بیشتر در افراد مسنتر دیده شده که موجب خارش شدید چشم‚ سوزش چشم‚ قرمز شدن چشم‚ ترشحات غلیظ از چشم میشود که برای جلوگیری از بروز آسیب جدی به قرنیه و غشای نازک هر چه سریعتر به دنبال درمان آن باشید.
جلوگیری از ایجاد آلرژی چشمی
مهمترین و بهترین اقدامی که میتوان برای پیشگیری از بروز حساسیت و یا کاهش شدت آن‚ قرار نگرفتن در معرض حساسیت زا میباشد. برای دوری از حساسیت چشمی میتوانید از عینکهای استاندارد استفاده کرد. به این دلیل که وجود آفتاب و گرما به طور کلی میتواند علائم حساسیت را شدت ببخشند.
به یاد داشته باشید که اگر چشمتان دچار خارش شد سعی کنی که به هیچ عنوان آن نمالید. مالیدن چشمها منجر به آزاد شدن مقدار بیشتری هیستامین و سایر واسطههای آلرژی میشود. همانطور که در همین مقاله اشاره کردیم آزاد شدن هیستامین و سایر مواد این چنینی‚ موجب تورم چشم و بیشتر شدن علائم حساسیت میشود. همچنین مالیدن چشم موجب ایجاد قوز قرینه در افراد شود. مالیدن چشمها ممکن است که موجب ورود میکروب به چشم شده و موجب تشدید علائم و بروز عفونت شود.
در راستای دوری از مواد آلرژی زا بهتر است که اقدامات زیر را رعایت کنید.
- هرگز با لنز نخوابید و استفاده از لنزهای تماسی را متوقف کنید. اگر نمیتوانید از عینک استفاده کنید نوع لنز را تغییر داده و لنز را به صورت مکرر تمیز کرده و سپس با آب مقطر آبکشی کنید. میتوانبد از لنزهایی که به صورت روزانه تعویض میشوند نیز استفاده کنید.
- تمیز کردن خانه‚ گرد گیری و کشیدن جارو و ترجیحا با طی مرطوب یا آبکشی زمین با فاصلههای زمانی کوتاه
- تعویض ملحفههای تشک و بالش
- استفاده از ماسک‚ عینک آفتابی و آفتابگیر در فضای باز
- استفاده از تصفیه کننده هوا در داخل خانه
- بستن پنجرهها
- استحمام و شستشوی مرتب مو و پوست با فاصله زمانی کم
- کاهش مصرف الکل و آبجو چون الکل حاوی هیستامین میباشد
چه داروهایی برای حساسیت چشمی وجود دارد؟
اولین توصیهای که وجود دارد پس از مشاهده علائم آلرژی در چشم‚ حتما به پزشک مراجعه کنید. بهتر است اگر قرار به مصرف دارو باشد‚ حتما تحت نظر پزش و با دستور او انجام گیرد. پس از مراجعه به پزشک چند نوع قطره برای جلوگیری یا کاهش شدت آلرژی چشم وجود دارد.
- قطره آنتی هیستامین چشمی برای کاهش آزاد سازی هیستامین و کاهش خارش چشم
- قطرههای استروئیدی مانند بتامتازون‚ دگزامتازون و پرونیزولون که حتما باید تحت نظر چشم پزشک و مدت زمان کوتاه مصرف شوند. مصرف خودسرانه این داروها میتوند موجب تشدید علائم و آسیب زدن به چشم شود.
- قطره اشک مصنوعی که جهت از بین بردن آلرژنهای موجود در سطح چشم استفاده میشود.
- قطره ضد التهابی چشم که برای کاهش علائم حساسیت مورد استفاده قرار میگیرد.
- قرص یا کپسول آنتی هیستامین که به صورت خوراکی مصرف میشوند.
حتما از مالیدن چشمهایتان اجتناب کنید. مالیدن چشمها علائم حساسیت چشمی شما را به طرز قابل توجهی افزایش میدهد. روش دیگری که برای تسکین علائم مورد استفاده قرار میگیرد کمپرس سرد چشم و شستشوی چشم با آب سرد است که قرمزی و تورم چشم ها را تسکین داده و تاثیر زیادی دارد.