راهنمای وعده‌های غذایی جامد برای نوزاد در هر ماه

برای 4 تا 6 ماه اول، شیر مادر یا شیر خشک تنها غذایی است که کودک به آن نیاز دارد. پس از آن، زمانی که کودک شما آمادگی نشان داد، می‌توان غذاهای جامد را شروع کرد. در ابتدا کودک هر روز فقط با چند قاشق چای‌خوری از یک غذا (مانند میوه، سبزیجات یا گوشت پوره شده) شروع می‌کند، در عرض چند ماه، کودک برای انواع غذاها و یک تا دو وعده غذایی در روز آماده می‌شود و در سن 8 تا 12 ماهگی، ممکن است هر روز سه وعده‌ی غذایی به همراه میان وعده میل کند.

زمان شروع غذاهای جامد

علائم آمادگی کودک برای امتحان غذاهای جامد شامل موارد زیر می‌باشد:

  • کودک می‌تواند بنشیند (با حمایت) و سر و گردنش را به خوبی نگاه دارد.
  • به آنچه که شما می‌خورید علاقه‌مند بوده و ممکن است حتی بخواهد غذا را از بشقاب شما بردارد.
  • وزن او به اندازه دو برابر وزن تولدش است.
  • می‌تواند غذا را در دهانش نگاه دارد.
  • بیشتر از بطری شیر همیشگی‌اش غذا می‌خواهد.

غذای جامد

راهنمای تغذیه

همیشه قبل از شروع برنامه دادن غذای جامد با پزشک کودک خود مشورت کنید. می‌توانید از این راهنمای تغذیه کودک که در زیر بیان شده است، برای اینکه بدانید در سال اول به کودک خود چه چیزی و چه مقدار غذای جامد بدهید، استفاده کنید، همچنین لازم نیست غذاها را به ترتیب خاصی به کودک خود معرفی کنید، مقادیر ارائه شده توصیه‌های کلی هستند، بنابراین اگر کودک شما کمی بیشتر یا کمتر از آنچه پیشنهاد شده است، میل کرد، نگران نباشید.

تغذیه سن تولد تا 4 ماهگی

رفتار تغذیه:
رفلکس ریشه ‌(بازتاب مکیدن)، به کودک شما کمک می‌کند تا برای یافتن غذا به سمت نوک پستان بچرخد.
نوع تغذیه:
فقط شیر مادر یا شیر خشک.
مقدار تغذیه:
کودک به اندازه کافی و لازم شیر مادر و شیر خشک دریافت کند.
نکته تغذیه:
دستگاه گوارش کودک شما هنوز در حال رشد است، بنابراین غذای جامد در حال حاضر ممنوع است.

بیشتر بخوانید:نحوه نگهداری از شیر مادر دوشیده شده و بهترین زمان مصرف آن

تغذیه سن 4 تا 6 ماه

رفتار تغذیه:
کودک شما به احتمال زیاد آماده امتحان مواد جامد است، زمانی که می‌توانند سر خود را بالا نگه دارد و روی صندلی کودک به صورت عمودی بنشیند، افزایش وزن قابل توجهی (دو برابر وزن هنگام تولد) را نشان می‌دهد، می‌تواند دهان خود را دور قاشق ببندد، می‌تواند غذا را از جلو به پشت دهان خود منتقل کند.
نوع تغذیه:
شیر مادر یا شیر خشک، غذای جامد شامل، سبزیجات پوره شده (نخود، کدو حلوایی)، میوه‌های پوره شده (سیب، موز، هلو)، گوشت پوره شده (مرغ، گاو)، غلات غنی شده با آهن (از غلات برنج خودداری کنید، در عوض غلاتی را انتخاب کنید که با جو تهیه شده باشد)، مقدار کمی ماست (تا 1 سالگی شیر گاو مصرف نکنید).
مقدار تغذیه:
28 تا 32 اونس در روز از شیر مادر یا شیر خشک. هنگام شروع مواد جامد، با مقدار بسیار کمی از یک غذای پوره شده (حدود 1 تا 2 قاشق چایخوری) شروع کنید. به تدریج به 1 تا 2 قاشق غذاخوری افزایش دهید. اگر غلات می‌دهید، آن را با شیر مادر یا شیر خشک مخلوط کنید تا قوام آن خیلی غلیظ نباشد.
نکات تغذیه:
اگر کودک شما چیزی را که برای اولین بار پیشنهاد می‌کنید نمی‌خورد، چند روز دیگر دوباره امتحان کنید. برخی از پزشکان توصیه می‌کنند که غذاهای جدید را یکی یکی معرفی کنید. قبل از ارائه غذای جدید، در صورت امکان، سه تا پنج روز صبر کنید. (اگر کودک یا خانواده شما سابقه آلرژی دارند، با پزشک کودک خود در مورد زمان‌بندی مشخص صحبت کنید.)

تغذیه سن 6 تا 8 ماه

رفتار تغذیه:
همان رفتارهای 4 تا 6 ماهگی را از خود نشان می‌دهد.
نوع تغذیه:
شیر مادر یا شیر خشک، غذای جامد شامل میوه های پوره شده یا صاف شده (موز، گلابی، سس سیب، هلو)، سبزیجات پوره یا صاف شده (هویج خوب پخته شده، کدو حلوایی، سیب زمینی شیرین)، گوشت پوره شده (مرغ، گاو)، مقدار کمی پنیر پاستوریزه پوره یا نرم، پنیر دلمه، یا ماست شیرین نشده (تا 1 سالگی شیر گاو مصرف نکنید)، حبوبات پوره شده (لوبیا، نخود، عدس)، غلات غنی شده با آهن (جو دوسر، جو)، تکه‌های کوچک نان.
مقدار تغذیه:
28 تا 32 اونس در روز از شیر مادر یا شیر خشک، 2 تا 3 قاشق غذاخوری میوه، به تدریج به 4 تا 8 قاشق غذاخوری افزایش دهید. 2 تا 3 قاشق غذاخوری سبزیجات، به تدریج به 4 تا 8 قاشق غذاخوری افزایش دهید. 1 تا 2 قاشق غذاخوری محصولات غلات، به تدریج به 2 تا 4 قاشق غذاخوری افزایش دهید. 1 تا 2 قاشق غذاخوری غذاهای غنی از پروتئین، به تدریج به 2 تا 4 قاشق غذاخوری افزایش دهید.
نکات تغذیه:
همانطور که کودک شما به غذای جامد عادت می‌کند، می‌توانید شروع به اضافه کردن انواع غذاها و افزایش دفعات وعده‌های غذایی کنید. در 8 ماهگی، طبیعی است که کودک شما یک تا دو وعده در روز غذای جامد می‌خورد. هر زمان که غذای جدیدی معرفی می‌کنید، با مقدار بسیار کم (یک یا دو قاشق چای خوری) شروع کنید تا کودکتان به طعم و بافت جدید عادت کند.

بیشتر بخوانید:طرز تهیه چند غذا مقوی برای کودکان ۶ ماه به بالا

تغذیه سن 8 تا 12 ماه

رفتار تغذیه:
همان رفتارهای 6 تا 8 ماه رانشان می‌دهد، به علاوه اشیاء را با انگشت شست و سبابه برمی‌دارد، می‌تواند اشیاء را از یک دست به دست دیگر منتقل کند، فک را با حرکت جویدن حرکت می‌دهد، غذا را راحتتر می‌بلعد، دیگر غذا را با زبان از دهان خارج نمی‌کند، سعی می‌کند از قاشق استفاده کند.
نوع تغذیه:
شیر مادر یا شیر خشک، غذای جامد شامل پنیر پاستوریزه نرم، پنیر دلمه و ماست شیرین نشده، سبزیجات با اندازه لقمه‌ای و نرم پخته شده (هویج، کدو، سیب زمینی، سیب زمینی شیرین)، میوه‌ی له شده یا خرد شده به صورت مکعب یا نواری (موز، هلو، گلابی)، غذاهای انگشتی (غلات، تکه‌های کوچک تخم‌مرغ همزده، تکه‌های سیب زمینی خوب پخته شده، ماکارونی مارپیچی خوب پخته، تکه‌های کوچک نان)، غذاهای غنی از پروتئین (تکه‌های کوچک گوشت، مرغ، ماهی بدون استخوان، لوبیاهای خوب پخته شده، عدس، نخود فرنگی، لوبیا چیتی)، غلات غنی شده با آهن و سایر غلات (جو، گندم، جو، غلات مخلوط).
مقدار تغذیه:
30 تا 32 اونس شیر مادر یا شیر خشک (8-10 ماهگی)، یا 24 تا 30 اونس (10-12 ماهگی)، 1/2 تا 3/4 فنجان میوه، 1/2 تا 3/4 فنجان سبزیجات، 1/4 تا 1/2 فنجان محصولات غلات، 1/4 تا 1/2 فنجان غذاهای غنی از پروتئین.
نکات تغذیه:
در 8 ماهگی یا بیشتر، نوزادان اغلب سه وعده‌ی غذایی می‌خورند و شروع به اضافه کردن میان وعده‌ها می‌کنند. به ارائه طیف گسترده ای از میوه ها، سبزیجات، غلات و غذاهای غنی از پروتئین ادامه دهید. همانطور که مهارت های غذا خوردن کودک شما بهبود می یابد، به تدریج بافت‌ها و غذاهای انگشتی نرم را اضافه کنید. خوب است که به نوزاد خود آنچه را که بقیه اعضای خانواده می خورند بدهید، فقط مراقب قندهای افزوده باشید که برای کودکان زیر 2 سال توصیه نمی‌شود.

باید کودک خود را علاوه بر شیر مادر، با غذای جامد نیز آشنا کنید تا با نیازهای رو به رشد او همگام شوید. مطمئن شوید که اولین غذاها را بعد از شیردهی یا بین جلسات شیردهی به نوزاد می‌دهید تا کودک شما تا حد امکان به شیردهی ادامه دهد.

هنگامی که شروع به تغذیه کودک خود با غذای جامد می‌کنید، بیشتر مراقب باشید که او بیمار نشود، همانطور که او به اطراف خزیده و کاوش می‌کند، میکروب‌ها می‌توانند از دستان او به دهان او سرایت کنند، با شستن دست‌های خود و او با صابون قبل از تهیه غذا و قبل از هر شیردهی از کودک خود در برابر بیماری محافظت کنید.

او فقط می‌تواند در هر وعده غذایی مقدار کمی غذا بخورد و طعم یک غذای جدید ممکن است کودک شما را شگفت زده کند، به او زمان بدهید تا به این غذاها و طعم های جدید عادت کند، صبور باشید و کودکتان را مجبور به خوردن نکنید. مراقب علائمی باشید که نشان می‌دهد او سیر شده است و پس از آن غذا دادن به او را متوقف کنید. همانطور که کودک شما رشد می‌کند، معده او نیز رشد می‌کند و می‌تواند با هر وعده غذایی غذای بیشتری بخورد.

درباره‌ی تیم تحریریه نیمه شب

همچنین ببینید

دستور پخت غذای کمکی برای کودکان 1 تا 3 سال(12 تا 36 ماهگی)

همه ی کودکان بعد از گذشت 7 ماه از زندگیشان می توانند از غذاهای کمکی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *