چگونه اثرات آلودگی هوا را برای خودمان و کودکمان کاهش دهیم؟

شاخص آلودگی هوا هر روز رکوردهای جدیدی را ثبت می‌کند و این بدان معناست که هر روز سلامتی ما با خطرات جدی‌تر و شدیدتری رو به رو می‌شود اما اینکه چگونه اثرات آلودگی هوا را برای خودمان و کودکمان کاهش دهیم؟  موضوعی است که در این مقاله از وبسایت نیمه شب به آن خواهیم پرداخت.

چگونه اثرات آلودگی هوا را برای خودمان و کودکمان کاهش دهیم؟
عوامل اصلی آلودگی هوا چیست؟
قبل از آنکه به سراغ راهکارهای مقایله با آلودگی هوا برویم، بد نیست که با عوامل اصلی آلودگی هوا بیشتر آشنا شویم. شناخت این عوامل به ما کمک می‌کنند تا در بلند مدت، با انجام کارهایی که از دست هر یک از ما برمی‌آید، میزان آلاینده‌ها را به حداقل برسانیم. وقتی صحبت از آلودگی هوای شهرها می‌شود، موارد زیر بخشی از منابع اصلی این مشکل هستند:

ترافیک

بر اساس آنچه EPA (سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا) می‌گوید، اکثر آلاینده‌های خطرناکی که در هوای شهرها وجود دارند، بر اثر ترافیک و اگزوز ماشین‌ها هم تولید می‌شوند. این آلاینده‌ها شامل بنزن، مونوکسیدکربن و اکسیدهای نیتروژن هستند. علاوه بر آن برخی از ترکیبات تولید شده توسط ماشین‌ها، می‌توانند با مواد شیمیایی موجود در هوا واکنش داده و دی اکسید نیتروژن و گاز خطرناک ازن را به وجود بیاورند. آلاینده‌هایی که عوارض بسیار زیادی را برای سلامتی انسان به همراه دارند.

آتش سوزی

احتراق احتراق، چه در اثر سوختن زغال سنگ، آتش سوزی، پخت و پز در هوای آزاد یا آتش سوزی در محیط داخلی باشد، آلاینده‌های بسیار زیادی را وارد محیط می‌کند.

آلودگی صنعتی

واحدهای صنعتی آلاینده‌های بسیار زیادی را وارد هوا می‌کنند که مهم‌ترین آن‌ها مونوکسیدکربن، ازن و ترکیبات آلی فرار (VOC) است. این آلودگی‌های خطرناک توسط پوست و سیستم تنفسی وارد بدن می‌شوند و سلامتی ما را تهدید می‌کنند.

آب و هوا

آب و هوا تاثیر چمشگیری روی غلظت آلاینده‌های موجود در هوا دارد. طبق تحقیقات National Weather Service آمریکا، آفتاب می‌تواند با ترکیبات موجود در هوا واکنش داده و باعث تشکیل دود شود. در این میان دمای بالاتر هوا می تواند این واکنش‌ها را تسریع کند. از سوی دیگر پدیده وارونگی دما باعث به دام افتادن آلودگی هوا در ارتفاعات پایین زمین می‌شود.   علاوه بر این مواردی که گفته شد، استفاده از مواد شیمیایی در پروژه‌های عمرانی و هنری، آشپزی، مصرف دخانیات و موارد بسیار دیگری وجود دارند که باعث افزایش تولید آلاینده‌های موجود در هوا می‌شوند.

بیشتر بخوانید: معرفی اپلیکیشن‌ های چک کردن وضعیت آلودگی هوا

چه کسانی از آلودگی هوا آسیب می‌بینند؟

  • افراد مبتلا به آسم
  • افراد مبتلا به بیماری قلبی
  • افراد مبتلا به بیماری تنفسی
  • کودکان
  • بزرگسالان فعال که در بیرون از خانه ورزش می‌کنند
  • افراد مسن
  • افراد مبتلا به دیابت
  • زنان باردار

 چه کنیم تا خواسته یا ناخواسته هوا را آلوده‌تر نکنیم؟

هنگام سوختگیری، دقت شود بنزین (سوخت) سرریز نشود. افرادی که منع پزشکی ندارند باید سعی کنند با پیاده‌روی یا دوچرخه‌سواری، به‌ویژه برای مسافت‌های کوتاه، سهم خود را در آلودگی هوا کاهش دهند. سرویس منظم و دوره‌ای  خودروهای شخصی، مدیریت مصرف انرژی در منزل و محیط کار مانند استفاده از لامپ‌های کم‌مصرف، عایق‌سازی پنجره‌ها به کاهش مصرف انرژی و در نتیجه باعث کاهش میزان آلودگی هوا  منجر می‌شود.

چگونه اثرات آلودگی هوا را برای خودمان و کودکمان کاهش دهیم؟

چگونه اثرات آلودگی هوا را برای خودمان و کودکمان کاهش دهیم؟

برای کاهش اثر آلودگی هوا حتما ماسک بزنید

بعد از شیوع ویروس کرونا، حالا دیگر ماسک به یک همراه همیشگی تبدیل شده و احتمالا خیلی سخت نیست که پس از پایان این دوران، همچنان در روزهای آلوده برای حفظ سلامتی خود از ماسک استفاده کنیم. ماسک‌های N95 و انواع قدرتمندتر آن برای فیلترکردن ذرات آلاینده گزینه‌ مناسبی هستند. همچنین سعی کنید موقع راه رفتن یا حرف زدن ماسک خود را از روی صورتتان برندارید تا استفاده از آن‌ها موثر واقع شود.

تغییر مسیرهای عبور و مرور راهی برای کاهش اثر آلودگی هوا

مسیرهای رفت و آمد خود را تغییر دهید می‌دانستید که غلظت آلودگی در هر خیابانی می‌تواند متفاوت به بقیه خیابان‌ها باشد؟! بررسی‌های انجام شده توسط صندوق محافظت از محیط زیست (EDF) نشان می‌دهد که میزان الاینده‌ها در هر خیابان شهر متفاوت از دیگری است. سعی‌ کنید در روزهای آلوده سال، از خیابان‌های خیلی شلوغ  و مسیرهایی که بیشتر مورد استفاده کامیون‌ها قرار می‌گیرد، برای رفت و آمد استفاده نکنید. با انجام این کار آلودگی بسیار کمتری را وارد بدن خود می‌کنید. همچنین در صورت امکان بهتر است زمان رفت و آمد و فعالیت روزانه خود را عوض کنید. آلودگی ناشی از ترافیک معمولاً در ساعات شلوغی و زمان وارونگی دما به اوج خود می رسد. برای کسب اطلاعات دقیق درباره وضعیت آلودگی هوا در نقاط مختلف شهر تهران و ایران می‌توانید از نقشه وب سایت IQ Air کمک بگیرید.

برای کاهش اثر آلودگی هوا از دستگاه تصفیه هوا استفاده کنید

شاید تصور کنید که اگر در روزهای آلوده از خانه خارج نشوید، هیچ خطری شما را تهدید نمی‌کند. این در حالی است که کارشناسان کیفیت هوا می‌گویند که کیفیت هوای خانه شما اگر از هوای بیرون بدتر نباشد، چندان بهتر نیست! از طرفی در روزهای آلوده، تهویه هوا یعنی جایگزین کردن هوای آلوده بیرون با هوای داخل! بنابراین چنین راهکارهایی هم مناسب نخواهند بود.

در این میان ما بیش از ۸۰% روز را در محیط‌های بسته سپری می‌کنیم و اگر راهکاری برای پاکسازی هوای محیط‌های داخلی داشته باشیم، بخش بزرگی از مشکل را حل کرده‌ایم. استفاده از یک دستگاه تصفیه هوای مناسب به شما کمک می‌کند تا اکثر آلاینده‌های موجود در هوا را پاکسازی کنید! دستگاه‌های تصفیه هوا انواع مختلفی دارند، اما بهترین نوع آن‌ها دستگاه‌هایی هستند که از فیلتر هپا و کربن اکیتو برای تصفیه هوا استفاده می‌کنند. برندهای معتبر و با سابقه مثل IQ Air از همین فیلترها برای تصفیه هوا بهره می‌برند.

در ایران هم برندهای متخصص مثل نوجان در دستگاه‌های خود از فیلتر هپا برای پاکسازی آلاینده‌ها کمک می‌گیرند. با این حال انتخاب یک دستگاه تصفیه هوا به دلیل تنوع بسیار زیاد این محصولات ممکن است با چالش‌هایی همراه باشد. برای آنکه بتوانید انتخاب مناسبی داشته باشید، توصیه ما این است که روی لیتک کلیک کرده و درباره دستگاه تصفیه هوا و خرید یک محصول باکیفیت بیشتر بخوانید.

از گیاهان آپارتمانی در کاهش اثر آلودگی هوا استفاده کنید

از خانه خارج می‌شویم و به طبیعت می‌رویم تا در کنار گیاهان هم هوای تازه بیشتری دریافت کنیم و هم میزان استرسمان را تا حد ممکن کاهش دهیم. گیاهان آپارتمانی هم دقیقا همین کاربرد را دارند. هر چند که آن‌ها به تنهایی نمی‌توانند همه آلاینده‌های موجود را پاکسازی کنند، اما وجود آن‌ها به فضای خانه کمک‌های زیادی می‌کند. گیاهان آپارتمانی را در مناطق مختلف خانه قرار دهید تا از توانایی تصفیه کیفیت هوا حداکثر بهره را ببرید از جمله محبوب‌ترین گیاهان تصفیه‌کننده آپارتمانی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: گیاه عنکبوتی دراسنا پوتوس طلایی آرکا بامبو
به تغذیه خود توجه ویژه‌ای داشته باشید

چگونه اثرات آلودگی هوا را برای خودمان و کودکمان کاهش دهیم؟

آیا تغذیه مناسب می‌تواند در مقابله با اثرات آلودگی هوا موثر باشد؟

بله حتما! همانطور که احتمالا می‌دانید، ذرات معلق و گازهای مضر موجود در هوای آلوده باعث افزایش التهاب در بدن می‌شوند. بنابراین، خوردن مواد غذایی غنی و حاوی آنتی اکسیدان به شما کمک می‌کند تا در برابر آلاینده‌ها مقاوم‌تر باشید. توصیه ما این است که حتما ویتامین‌های B ، C ، D و E را در رژیم غذایی خود بگنجانید و از مواد حاوی اسیدهای چرب هم بهره ببرید. از غذاهایی مثل ماهی، روغن ماهی، مرکبات، زیتون، سبزیجات برگ دار، جوانه ها و موادی از این دست استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید دستگاه تصفیه هوای مناسب خانه

استفاده از پاک‌کننده‌های شیمیایی را به حداقل برسانید

استفاده دائمی از محصولات تمیزکننده شیمیایی متداول، بسیاری از مواد شیمیایی را وارد محیط خانه می‌کند. به جای این پاک‌کننده‌ها در صورت امکان از تمیزکننده طبیعی مثل سرکه سفید یا جوش شیرین استفاده کنید. مواد دیگری هم مثل پراکسید هیدروژن و نوشابه می‌توانند به پاکسازی سطوح بدون تولید آلاینده‌های شیمیایی بسیار، کمک کنند. برداشتن همین قدم‌های کوچک برای تغییر سبک زندگی می‌تواند تاثیرات بسیار مثبتی روی سلامتی ما داشته باشد. بنابراین حتما این کارهای کوچک را برای دیدن نتایج بزرگ جدی بگیرید.

نتیجه گیری

آلودگی هوا مشکلی است که به بخشی از زندگی روزمره ما تبدیل شده که برای کاهش اثر معضل بزرگ آلودگی هوا ، بهتر است که در روزهای آلوده تا حد ممکن از خانه خارج نشوید و از طرفی در نظر داشته باشید که ماندن در خانه و بستن درها و پنجره‌ها به تنهایی کافی نیست. چراکه هوای خانه می‌تواند آلوده‌تر از هوای بیرون باشد! برای حل این مشکل، مقرون به صرفه‌ترین و موثرترین راهکار، استفاده از یک دستگاه تصفیه هوای مناسب است. یک دستگاه تصفیه هوای باکیفیت می‌تواند تا ۹۹% از آلاینده‌های موجود در محیط را جذب خود کند و سلامت شما و عزیزانتان را تضمین کند.

درباره‌ی فرناز باقری

فرناز باقری هستم فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته مدیریت از دانشگاه بوعلی سینا ، معلم هستم و به دلیل کار در محیط مدرسه، همواره در حال خواندن و یادگیری مطالب جدید هستم، و در تلاشم تا آموخته هایم را در زمینه های مختلف در وب سایت نیمه شب بنویسم، امیدوارم مطالبی که می نویسم مورد پسند شما واقع شود.

همچنین ببینید

میزان ویتامین ث مورد نیاز بدن در روز چقدر است؟

میزان ویتامین ث مورد نیاز بدن در روز چقدر است؟

میزان مصرف قرص ها و ویتامین ها از جمله ویتامین ث، دی، آ و… بیش …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *