نحوه تغذیه مادر و تاثیر روی شیر مادر

تغذیه مادر شیرده بسیار مهم است. چرا که اگر بدن مادر از منابع کافی برخوردار نباشد ذخایر بدن او برای شیردهی مورد استفاده قرار می گیرد و قوای بدنیش به تدریج تحلیل می رود. این مسئله کیفیت رشد کودک را نیز تحت تاثیر قرار خواهد داد. پس ضروری است که مادر به کیفیت غذاهای مصرفی خود در دوران شیردهی توجه کند تا سلامت خود و کودکش را حفظ کند. در ادامه مقاله به بررسی فواید شیر مادر، غذاهای مورد نیاز و غذاهای مضر در دوران شیردهی و تاثیر آن در رشد کودک می پردازیم.

تغذیه مادر

در نیمه شب بخوانیم:افزایش شیر مادر | مواد غذایی موثر در افزایش شیر مادران

فواید شیر مادر برای کودک

پژوهش ها نشان داده اند که شیر مادر بهترین و مغذی ترین مواد غذایی برای کودک است و کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند از سلامت بالایی برخوردار هستند. خوب است بدانید تغذیه مادران شیرده به طور مستقیم می تواند بر مقدار شیر آن ها نیز تاثیر بگذارد. در این جا به برخی ازفــوائد شیر مادر اشاره کرده‎ایم.

– شیر مادر تمام مواد غذایی مورد نیاز کودک را دارد.

شیر مادر همیشه استریل است.

– چندین نوع عامل ضد میکروب در شیر مادر وجود دارد که باعث پیشگیری از بیماری های مختلف مثل عفونت ادراری و عفونت تنفسی و برطرف کننده علــت اسهال نوزاد می شود. به همین دلیل کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند نسبت به کودکان دیگر از سلامت بیش تری برخوردار هستند.

– شیر مادر حساسیت کم تری در کودک ایجاد می کند.

– فک و دندان های کودک در اثر مکیدن سینه مادر قوی تر می شوند.

– نزدیکی مادر و کودک در زمان شیردهی باعث افزایش دلــبستگی در کودکان می شود.


تغذیه مادر شیرده | مواد غذایی مورد نیاز

از آنجایی که جنین در دوران بــارداری، بخش عمده ای از ذخایر غذایی بدن مادر را مصرف می کند، اگر مادر در دوران شیردهی تغذیه مناسب نداشته باشد، قوای بدنی خود را به مرور از دست می دهد و دچار پوکی استخوان و ریزش مو می شود. زایمان های مکرر، تحلیل قوای بدنی را افزایش می دهند. باید توجه داشت که زیاد غذا خوردن تاثیر زیادی بر افــزایش شیر مادر و قوای بدنی او ندارد و فقط باعث افزایش وزن می شود. آن چیزی که در این دوران اهمیت دارد کیفیت تغذیه مادر است. برخی از مواد غذایی مورد نیاز مادر در دوران شیردهی به شرح زیر می باشد:

تغذیه مادر شیرده | چقدر پروتئین باید مصرف کرد؟

در دوران شیردهی، مادر به 15 گرم پروتئین بیش تر نیاز دارد. پروتیئن مورد نیاز مادر در طول روز 65 تا 70 گرم است. این مقدار پروتئین در طول روز با مصرف چند لیوان شیر، تخم مرغ و حبوبات تامین می شود و به برطرف شدن علتکم بودن شیر مادرکمک می کند.تغذیه مادر

در نیمه شب بخوانیم:نکاتی درباره تغذیه و خوردن مکمل ها در شیردهی

مصرف املاح ضروری در دوران شیر دهی

کلسیم و آهن بهترین و ضروری ترین املاح مورد نیاز بدن هستند. برای تامین املاح مورد نیاز، مادر می تواند در طول روز چند لیوان شیر، مغزهایی مثل بادام و بادام زمینی، گردو و سبزیجات دارای برگ سبز مثل کرفس و کلم را مصرف کند. مصرف جگر، گوشت قرمز و تخم مرغ نیز برای تامین املاح مورد نیاز بدن مناسب هستند.

نکته: مادرانی که دچار کم خونی در بارداری هستند و یا در معرض کم خونی قرار گرفته اند، باید قرص فــولیک اسید مصرف کنند.

تغذیه مادر شیرده | مصرف ویتامین با خوراکی یا دارو؟

مادر باید برای تامین ویتامین مورد نیاز بدن، در طول روز 5 تا 6 لیوان سبزیجات مصرف کند. سبزیجات می توانند به صورت سالادی، سبزی خوردن و یا پخته شده در غذا مورد مصرف قرار بگیرند. هم چنین مصرف 4 تا 5 عدد میوه در طول روز ضروری است. مصرف داروهای مکمل نیز تحت نظر پزشک می تواند به شما کمک کند. البته ضروری است در موردمصــرف دارو در دوران شیردهیدقت لازم شود و با نظر پزشک دارو مصرف کرد.

چربی های مورد نیاز برای مادران شیرده

برخی از چربی های غیر اشباع در غدد پستان ساخته نمی شوند و از طریق غذا تامین می شوند. برای تامین این چربی ها بهتر است مادر در هفته یک بار ماهی و روغن زیتون مصرف کند.

تغذیه مادر شیرده | مصرف آب کافی 

مصرف روزانه 8 لیوان آب و یا آب میوه برای بدن مادر ضروری است و به تولید میزان کافی شیر کمک می کند.

تغذیه مادر شیرده | چه مواد غذایی ممنوع است؟

برخی از مواد غذایی در دوران شیردهی ممکن است مشکلاتی را برای مادر و فرزند ایجاد کند. برای مثال کاهش کیفیت شیر یا دچار شدن نوزاد به دردهای شکمی مانندکولیک نوزاد از جمله این مشکلات هستند. به همین دلیل مصرف این مواد در دوران شیردهی توصیه نمی شود. مواد غذایی مضر در دوران شیردهی به شرح زیر می باشد:

دم نوش های گیاهی

برخی مواقع ممکن است مصرف برخی دم نوش های گیاهی مثل گل گاو زبان و چای نعناع باعث اثرات جانبی مثل تهوع و استفراغ شوند. امکان دارد که این مواد غذایی وارد شیر شده و بر روی نوزاد نیز همین اثرات را بگذارند. برای استفاده از دم نوش ها و محصولات گیاهی در دوران شیردهی بهتر است با متخصصین سلامت مشورت کنید.

کافئین و خوراکی های مشابه

کافئین از طریق شیر وارد بدن نوزاد می شود و موجب تحریک پذیری نوزاد می گردد. این امر منجر به بی قراری، بی خوابی وگــریه کودک خواهد شد. بنابراین بهتر است که مادر از مصرف موادی مثل قهوه و شکلات خودداری کند و یا آن ها را به مقدار خیلی کم مصرف نمایند.

در نیمه شب بخوانیم:آموزش شیردهی و نکاتی که باید در دوران شیردهی رعایت کنید

مواد غذایی نفاخ 

مواد غذایی نفاخ نظیر حبوبات در دوران شیردهی کم تر توصیه می شوند. چرا که اغلب منجر به دردهای شکمی و مشکلات گوارشی بسیار در نوزاد می شوند و بی قراری های او را تشدید می کنند.

ادویه بیش از حد

ادویه زیاد، طعم شیر مادر را عوض می کند و ممکن است موجب بی قراری کودک بشود. پس توصیه می شود که از ادویه جات کم تری در غذای خود استفاده کنید. البته بی قراری های کودک تنها به دلیل مشکلات تغذیه ای و سلامت نیست. بلکه ممکن است شــیر دادن به نوزاد در شرایط روانی نامناسب نظیر استرس زیاد نیز منجر به بی قراری زیاد نوزاد شود.

سخن پایانی
تاثیرات اختلالات روانی بر سلامت جسم امری کاملا اثبات شده است. از جمله این اختلالات، استرس و نگرانی است. امروزه تاثیر استرس بر شیر مادر و متعاقب آن تاثیر آن بر سلامت جسم و روان نوزاد کاملا مشهود است. بنابراین لازم است برای درمان استرس تلاش شود. مشاوران حامی هنر زندگی با سال ها تجربه در حوزه روانشناسی می توانند در این زمینه یاریگر شما باشند.

منبع سایت:هنر زندگی

درباره‌ی تیم تحریریه نیمه شب

همچنین ببینید

میوه هایی که ویتامین سی دارند

میوه هایی که ویتامین سی دارند

همه ما می دانیم که میوه هایی که ویتامین سی دارند نقش بسیار پر اهمیتی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *