طرز تهیه آش رشته ترشی همدان

آش رشته ترشی از غذاهای سنتی همدان است و بسیار خوشمزه و برای من خاطره انگیزه است. زمانیکه ما کودک بودیم مادرم در نزدیکی های همدان یک باغ میوه داشت و چون این باغ خیلی بزرگ بود دارای درختان میوه فراوان بود. علاوه بر اینکه مقدار زیادی از این میوه ها در تابستان بفروش میرفت، مادرم مقدار زیادی از میوه ها را خشک میکرد و برای زمستان مصرف میکرد و با آنها لواشک های خوشمزه درست میکرد. با میوه های خشک و لواشک در زمستان غذاهای لذیذی درست میکرد یکی از این غذاها اش رشته ترشی بود. خیلی وقتها که من این غذا را درست میکنم به یاد مادرم و خاطره دوران کودکیم می افتم و همین طعم این غذا را برایم صد چندان میکند.

بعضی از ایرانی ها فکر میکنند این یک غذای آذربایجان است ولی مادرم ۶۰ سال پیش این غذا را درست میکرد و میگفت از مادر بزرگش یاد گرفته است. بعید هم نیست که این غذا هم همدانی و هم آذربایجانی باشد چون مردمان روستاهای اطراف همدان ترک زبان هستند و با مردم آزربایجان هم نژادند. اما مادر و مادر بزرگ های من ترک زبان نبودند. چون مردم شهر همدان ترک زبان نیستند ولی روستاهای اطراف همدان اکثرا ترک زبانند و ممکن است این غذا را مادر بزرگان ما از روستائیان آموخته باشند.
بهر حال شما می توانید آن را امتحان کنید و با پختن آن به آموخته هایتان در هنر آشپزی اضافه کنید.

آش رشته ترشی

همچنین بخوانید: طرز تهیه آش شله قلمکار

مواد لازم:

  • ۳عدد پیاز درشت
  • ۲ عدد ماهیچه گوسفند همراه با چند قلم
  • یک دوم لیوان نخود
  • یک دوم لیوان لوبیا
  • دوسوم لیوان عدس
  • ۳قاشق بلغور گندم
  • الوی خشک ۱۰ عدد
  • زردآلو خشک ۱۰ عدد
  • البالوی خشک یک لیوان
  • رشته آشی به مقدار لازم
  • نمک، زردچوبه و روغن به مقدار کافی
  • می توانید در صورت دلخواه مقداری لواشک سیب ترش و الو نیز استفاده کنید

طرز تهیه آش رشته ترشی :

برای تهیه آش رشته ترشی، ابتدا پیاز ها را خرد کرده در مقداری روغن تفت دهید تا رنگ آن طلایی شود. پیاز داغ را از روغن خارج کرده ماهیچه ها را در روغن باقیمانده کمی تفت دهید تا هر دو طرف آنها طلایی شود بعد حرارت را کم کرده زردچوبه را اضافه میکنیم و تفت میدهیم. فقط مواظب باشید زردچوبه تیره نشود و به ته ظرف نچسبد.

سپس مقداری آب جوش همراه با نصف پیاز داغ را به گوشت اضافه میکنیم. در این مرحله نخود و لوبیا را با هم در ظرفی جداگانه ریخته و مقداری آب سرد روی ان ریخته و روی حرارت قرار میدهیم تا آب آن بجوش آید. سپس آب آن را خالی کرده و نخود و لوبیا را به گوشت اضافه میکنیم و اجازه میدهیم با هم بپزند.

آش رشته ترشی

وقتی نخود و لوبیا نیم پز شد، بلغور را اضافه میکنیم. وقتی بلغور نرم شد، عدس و نمک را به آش رشته ترشی مان میافزاییم و بعد از یک ربع میوه های خشک را که از قبل خیس کرده بودیم به آن اضافه میکنیم و می گذاریم به آرامی بجوشد و میوه ها ترم شوند.

می توانیم در صورت دلخواه مقداری لواشک هم داخل آش بریزیم در آخر رشته را هم اضافه میکنیم. وقتی رشته نرم شد و آش جا افتاد، آش را از روی حرارت برمی داریم. در یک ماهیتابه کوچک مقداری نعنای خشک را در کمی روغن تفت میدهیم. باید حرارت زیر نعناع خیلی ملایم باشد چون نعنای خشک خیلی زود میسوزد.

وقتی رشته را به آش اضافه میکنیم زیاد آن را هم نزنید زیرا رشته خرد میشود. همچنین باید مواظب باشیم آش ته نگیرد.

در آخر اش را در یک ظرف گود می کشیم و روی ان را با نعناع داغ و بقیه پیاز داغ تزیین میکنیم.

همچنین بخوانید : طرز تهیه ی آش دوغ اردبیل

نکته: یادتان باشد در مرحله ایکه گوشت پخت، استخوانها را از غذا خارج کنید. حتا شما میتوانید از گوشت هم استفاده نکنید. زیرا میوه جات خشکی که در آن استفاده میشود طعم آنرا بسیار دلپذیر میکند. در ضمن حبوبات را نمیتوان مستقیما در آب جوش ریخت زیرا حبوبات در آب جوش خودشان را جمع میکنند و دیر پخته میشود. باید اول جداگانه در آب سرد ریخت و روی حرارت قرارداد و وقتی جوش آمد آب آن را خالی کرد تا نفخ آن گرفته شود. بعد به غذا اضافه کنید تا همراه غذا بپزد.

این غذا به خاطر داشتن میوه های خشک برای دستگاه گوارشی بسیار مفید است. به همین خاطر معمولا در شهر همدان، در پایان ماه رمضان و بعد از یک ماه روزه داری تهیه می شود تا دستگاه گوارش را پاکسازی کند. همدانی ها در این آش مواد مغذی مثل گردو هم می ریزند.

 

درباره‌ی تیم تحریریه نیمه شب

همچنین ببینید

غذاهای نونی برای شام

برای مهمانی و دورهمی ها شام چی درست کنم که همه راضی باشند؟

زمانی که نام مهمانی و دورهمی به گوش می رسد، یک مادر ایرانی به دنبال …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *