طرز تهیه آش ترخینه خوشمزه

آش ترخینه یک آنتی‌بیوتیک طبیعی به شمار می‌رود و برای درمان سرماخوردگی بسیار مفید است و مصرف آن در فصل سرما توصیه می‌شود ، در این مطلب از وبسایت نیمه شب به آموزش و طرز تهیه آش ترخینه به دو روش ساده و با دوغ خواهیم پرداخت ، بنابرین با ما در ادامه مطلب همراه باشید.

طرز تهیه آش ترخینه خوشمزه

طرز تهیه آش ترخینه ساده

مواد لازم برای تهیه آش ترخینه :

ترخینه 300 گرم
 نخود 5۰ گرم
عدس  5۰ گرم
لوبیا چیتی  5۰ گرم
 سبزی (تره،جعفری،گشنیز،اسفناج)  300 گرم
پیاز 3-4 عدد
سیر داغ به مقدار لازم
 نعنا  به مقدار لازم
 کشک  به مقدار لازم
نمک و زردچوبه به مقدار لازم

طرز تهیه آش ترخینه :

ابتدا ترخینه های خشک را بشویید تا اگر گرد و غباری در زمان خشک کردن روی آن نشسته است از بین برود سپس ترخینه ها را در مقداری آب خیس كنید. سپس حبوبات خیس خورده به غیر از عدس را بپزید در قابلمه ای مناسب پیازداغ می كنیم و نخود و لوبیا را از آبكش رد كرده و در آن كمی تفت می دهیم و سپس با پنج پیمانه آب روی حرارت زیاد قرار می‌دهیم، زمانی كه جوش آمد حرارت را ملایم می‌كنیم.

سپس عدس و ترخینه كه آن را آبكش كرده و با مقداری نمك، فلفل و زردچوبه را با آب بگذارید بپزند و بعد از پخت حبوبات آن ها را به ترخینه و عدس اضافه کنید.

سپس مقداری از پیازهای سرخ کرده را به آن اضافه کنید تا با هم بجوشند و بعد از گذشت زمانی اندک سبزی را هم به آش ترخینه اضافه كرده و بگذارید تا آش جا بیفتد. در آخر کشک را به آن اضافه کنید و اجازه بدهید کمی بجوشد تا آش شما سرد نشود. زمانی كه آش آماده شد آن را در ظرف كشیده و با پیاز، نعنا و سیر داغو کشک تزیین می كنیم

نکات و فوت و فن تهیه آش ترخینه:

  1. عدس نیازی به خیس کردن ندارد و موقع افزودن حبوبات می شویید و اضافه می کنید.
  2. استفاده از آب قلم هم طعم این آش را بی نظیر می کند.
  3. بعد از پخت حبوبات حرارت را کم کنید تا آش با حرارت کم بجوشد و جا بیفتد.

طرز تهیه آش ترخینه خوشمزه

طرز تهیه آش ترخینه دوغ

مواد لازم برای ۶ نفر
سیرابی شیردان ۸۰۰ گرم
نخود ½ پیمانه
لوبیا چیتی ½ پیمانه
عدس ½ پیمانه
ترخینه ۴ عدد
سبزی آشی ۵۰۰ گرم
سیر و پیاز به مقدار کافی
نعناع خشک ۲ قاشق غذاخوری
نمک، فلفل و زردچوبه به مقدار کافی

طرز تهیه 

مرحله اول

برای تهیه آش ترخینه دوغ خوشمزه بهتر است حبوبات را به مدت ۲۴ ساعت به خوبی بخیسانید. سپس آب اضافی آن را خالی می کنید و حبوبات مرطوب را در همان ظرف یک شبانه روز بگذارید تا کمی جوانه بزند.

مرحله دوم

بهتر است روی حبوبات یک دستمال نخی مرطوب بیندازید تا به خوبی جوانه بزند. به این نکته توجه داشته باشید که حبوبات باید خارج از یخچال بماند تا جوانه بزند. حبوبات جوانه زده از خاصیت بسیار بیشتری برخوردار است.

مرحله سوم

ترخینه خشک را به مدت ۲ ساعت در مقداری آب خیس کنید تا کمی نرم شود. سپس می توانید آن را در آبکش بریزید. ترخینه در تمام سوپرمارکت ها در دسترس است ما در انتهای این آموزش طرز تهیه ترخینه نیز اضافه کرده ایم.

مرحله چهارم

در صورت تمایل می توانید خودتان ترخینه را درست کنید. باید آب اضافی را دور بریزید. همان طور که می دانید حبوبات مختلف زمان پخت متفاوتی دارند. به همین دلیل نمی توانیم همه حبوبات را همزمان با هم بپزیم.

مرحله پنجم

در ابتدا نخود را در قابلمه ای حاوی مقداری آب جوش بریزید و اجازه دهید تا روی حرارت زیاد به جوش بیاید . در واقع با این حرکت به نخود شوک می دهید. سپس حرارت را ملایم کرده و اجازه دهید تا به مدت ۳ تا ۴ ساعت به آرامی بپزد.

مرحله ششم

بعد از حدود یک ساعت، وقتی که نخود ها کمی نیم پز شدند، باید لوبیا چیتی های خیس خورده را به قابلمه در حال جوش اضافه کنید و اجازه دهید تا به خوبی بپزد و کمی نرم شود. در مجموع نخود و لوبیا باید چیزی حدود ۴ ساعت ،به آرامی روی حرارت یک نواخت بپزند.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش دندونی

مرحله هفتم

در مدتی که حبوبات در حال پخت است به سراغ پیاز ها بروید. پیاز ها را شسته و نگینی خرد کنید. برای درست کردن پیاز داغ بهتر است ابتدا تابه را روی حرارت داغ کرده و سپس پیاز ها را بدون روغن کمی تفت دهید تا آب اضافی آن تبخیر شده و به اصطلاح کمی سبک شود.

مرحله هشتم

بعد می توانید روغن و زردچوبه را اضافه کنید. نیمی از پیاز داغ را جدا کنید. هرچه ئیاز داغ بیشتر باشد آش شما خوشمزه تر می شود. در مقداری روغن زردچوبه را تفت دهید تا کمی قهوه ای شود. بهتر است حرارت خیلی بالا نباشد.

طرز تهیه آش ترخینه خوشمزه

مرحله نهم

چون زردچوبه خیلی سریع می سوزد و خواص خودش را از دست می دهد. حالا باید زردچوبه تفت داده شده را به همراه عدس خیسانده شده و ترخینه و نیمی از پیاز داغ ها به آش اضافه کنید. می توانید زردچوبه را در همان تابه پیاز داغ ها تفت دهید تا ظرف کمتری کثیف شود.

مرحله دهم

در صورتی که می خواهید از سیرابی و شیردان استفاده کنید باید پس از خرد کردن آن ها را در قابلمه ای جداگانه انها را بپزید و در این مرحله به آش اضافه کنید. در نیم ساعت پایانی پخت آش، سبزی ها را به آش اضافه کنید.

مرحله یازدهم

توجه داشته باشید که ما هنگام پخت حبوبات، هیچ نمکی اضافه نکردیم. بعد از اضافه کردن سبزی ها، آش را بچشید و به آن نمک و فلفل اضافه کنید. لازم به ذکر است که سبزی آش را باید کمی درشت خرد کنید. دقت کنید که از هم زدن آش غافل نشوید تا ته نگیرد.

مرحله دوازدهم

می توانید در صورت تمایل خودتان هم ترخینه درست کنید. برای این کار نیاز است تا ۱۵۰ گرم بلغور را از ۱۲ ساعت قبل در مقداری آب خیس کنید. باید چند باری آب آن را عوض کنید. در قابلمه ای بلغور را به همراه ۷۵۰ میلی لیتر دوغ ترش بریزید.

مرحله سیزدهم

سپس روی حرارت ملایم قرار دهید تا چند جوش بزند و پخته شود. در اواخر پخت زردچوبه زعفران پونه و نعناع و گشنیز و کمی نمک و فلفل به آن اضافه کنید و بگذارید تا آب آن تبخیر شده و به شکل خمیر در بیاید. می توانید ترخینه را خشک کرده و تا یکسال نگهدارید.

مهمترین خواص آش ترخینه:

آش ترخینه دارای خواص بسیاری است. حاوی ویتامین های بسیار از گروه ب۱، ب۲، ب۳، ب۶، ب۱۲ و سرشار از امگا۳، کربوهیدرات، پروتئین، کلسیم، منیزیم، فسفر، سدیم، پتاسیم، زینک، آهن، مس، هورمون سروتونین است.

مصرف این آش برای افراد سرما خورده و افرادی که دوران بیماری را در نقاهت می گذرانند بسیار مفید است. به علت دارا بودن پروتئین بالا عضلات و انرژی بدن را افزایش خواهد داد.

به علت دارا بودن ویتامین آدر بینایی بسیار مفید بوده و تقویت کنده چشم است. خون ساز و کم خونی افراد را برطرف می‌کند.

سیستم ایمنی را را تقویت می‌کند و در تقویت قلب و عروق نقش بسزایی دارد.

نشاط آور و شادی بخش است. افسردگی را درمان و با مصرف این آش حس و حال خوبی به شما دست خواهد داد.

برای زنان باردار و جنینشان مفید بوده و تقویت کننده دستگاه گوارش است. جلوگیری کننده آلزایمر و تقویت کننده مغز و حافظه است.

بیشتر بخوانید: طرز تهیه آش عدسی

سخن آخر

آش ترخینه، یکی  از آش‌های خوشمزه و محلی استان‌های همدان، کرمانشاه، مرکزی و لرستان است که طرفداران زیادی دارد. این آش دستور تهیه‌های متفاوتی دارد و با مواد اولیه مختلفی تهیه می‌شود. مهم‌ترین ماده اولیه آش ترخینه در همه دستورها، ترخینه است که از ترکیب بلغور گندم، دوغ، زردچوبه، فلفل سیاه، گل زرد و نعنا تهیه می‌شود.

درباره‌ی فرناز باقری

فرناز باقری هستم فارغ التحصیل کارشناسی ارشد رشته مدیریت از دانشگاه بوعلی سینا ، معلم هستم و به دلیل کار در محیط مدرسه، همواره در حال خواندن و یادگیری مطالب جدید هستم، و در تلاشم تا آموخته هایم را در زمینه های مختلف در وب سایت نیمه شب بنویسم، امیدوارم مطالبی که می نویسم مورد پسند شما واقع شود.

همچنین ببینید

غذاهای نونی برای شام

برای مهمانی و دورهمی ها شام چی درست کنم که همه راضی باشند؟

زمانی که نام مهمانی و دورهمی به گوش می رسد، یک مادر ایرانی به دنبال …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *